Professorin synkkä arvio: Putin tietää Venäjän horjuvan kuilun partaalla

Professorin mukaan Vladimir Putin tietää Venäjän olevan pulassa, mutta hän ei näytä tietävän, mitä asialle pitäisi tehdä.

– Venäjän presidentti Vladimir Putin näyttää ymmärtävän, että Venäjä horjuu kuilun partaalla. Venäjän määrätietoinen, yleismaailmallinen agenda perustuu bluffiin, toteaa New Yorkin yliopiston Venäjän asiantuntija Mark Galeotti Foreign Policyn julkaisemassa kirjoituksessa.

Galeotti muistuttaa, että Venäjä on ollut kaksi vuotta taantumassa, reaaliansiot ovat romahtaneet ja levottomuus työssäkäyvän väestön keskuudessa on kasvanut. Tämän lisäksi Putinin ongelmana on hyvätuloinen eliitti, joka ajaa pelkästään omaa etuaan.

– Ehkä Putinin olisi aika ottaa oppia armottomana uudistajana tunnetusta Juri Andropovista, joka on yksi Putinin sankareista, Galeotti kirjoittaa.

Juri Andropov toimi KGB:n johtajana 1967–1982 ja oli politbyroon jäsen vuodesta 1973. Hän toimi NKP:n pääsihteerinä 12. marraskuuta 1982 – 9. helmikuuta 1984.

Galeottin mukaan Andropov oli monitahoinen hahmo. KGB:n johtajana hän toimitti toisinajattelijoita psykiatrisiin sairaaloihin, hiljensi valtionsalaisuuksia paljastaneita henkilöitä ja vainosi toimittajia.

Ennen tätä Andropov toimi suurlähettiläänä Unkarissa, jossa hänellä oli avainrooli kansannousun verisessä tukahduttamisessa vuonna 1956.

Galetotti muistuttaa, että samaan aikaan Andropov vaikutti myös siihen, että Unkarissa otettiin käyttöön suhteellisen liberaali talousjärjestelmä. Unkarin elämänlaatu oli siten parempi kuin muualla itäblokissa.

– Andropov nimitettiin KGB:n johtoon, jotta hän voisi uudistaa salaista poliisia ja luoda siitä ammattimaisemman, Galeotti kertoo.

– KGB alkoi rekrytoida fiksuimpia ihmisiä yliopistoista. Samalla salaisen poliisin toiminta muuttui enemmän ennaltaehkäisevään kuin rankaisevaan suuntaan, vaikka KGB oli edelleen tukahduttamisen ja alistamisen virasto.

Galeotti korostaa Andropovin keskeistä asemaa, kun Mihail Gorbatšovin kaltaiset uuden sukupolven liberaalit uudistajat astuivat areenalle.

– Putin näyttää kuitenkin arvostavan ainoastaan joitakin Andropovin ominaisuuksia – hänen älyään, päättäväisyyttään ja armottomuuttaan – ja jättää muut tasapainottavat piirteet huomiotta.

– Mikä pahinta, Putin on omaksunut Andropovin KGB-taktiikat, vaikka hänen pitäisi ottaa oppia Andropovin tavasta johtaa maata.

Galeotti antaa Putinille viisi neuvoa, kuinka kehittää maataan:

1. Virkamiesten ja poliitikkojen, siis myös itse Putinin, korruption kitkeminen.

2. Lännen kanssa käynnissä olevan konfliktin lopettaminen ja suhteiden parantaminen.

3. Talouden liberalisoiminen ja länsimaisten toimijoiden päästäminen Venäjän markkinoille.

4. Laajan lähipiirin rakentaminen erilaisen taustan ja erilaisia näkökulmia omaavista ihmisistä.

5. Putinin oman kuplan puhkaiseminen ja asioista puhuminen niiden oikeilla nimillä oikeassa maailmassa.

Kommentit