Verkkouutiset

Tutkimusrahoituksen leikkaus kerää arvostelua. LEHTIKUVA / IRENE STACHON

Professori synkkänä: Jos olisin vielä Suomessa, harkitsisin lähtöä

Lundin yliopiston vararehtori Per Mickwitz lyttää esitetyt tutkimusrahoituksen leikkaukset.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen budjetin pohjaesitykseen sisältyvä 40 miljoonan euron leikkaus Suomen Akatemian tutkimusrahoitukseen on saanut tiedeyhteisöltä tyrmistyneen vastaanoton.

Nyt laajaan arvostelijoiden joukkoon liittyy myös Ruotsin Lundin yliopiston vararehtori, professori Per Mickwitz. Muun muassa Suomen ympäristökeskuksen tutkimusjohtajana ja strategisen tutkimuksen neuvoston puheenjohtajana aiemmin toiminut Mickwitz kritisoi leikkausesitystä kovin sanoin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Kun muutin Ruotsiin työskennelläkseni Lundin yliopistossa, ei kyse ollut protestista suomalaista tutkimuspolitiikkaa vastaan. Mutta jos en olisi jo muuttanut, olisin nyt harkinnut lähtemistä, kun Sanna Marinin johtama hallitus esitti tutkimusrahoituksen leikkaamista 40 miljoonalla eurolla (+35 miljoonalla eurolla keväällä), Mickwitz tviittaa.

Hän jatkaa huomauttamalla, että Ruotsissa toimitaan päin vastoin ja tutkimukseen on satsattu valtavasti varoja. Tämä on hänen mukaansa luonut paljon paremman ilmapiirin, jossa tutkijoilla on mahdollisuus luoda pitkän tähtäimen suunnitelmia kunnianhimoiselle tutkimukselle.

– Suomalaiseen tutkimusrahoitukseen ilmoitettujen leikkausten jälkeen minun on valitettavasti suositeltava kollegoilleni, erityisesti nuorille tutkijoille, että he etsivät töitä ulkomailta.

Per Mickwitzin sanat ovat herättäneet huomiota.

Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio luonnehtii niitä ”jykeväksi todistukseksi”.

Helsingin pormestari, taloustieteilijä Juhana Vartiainen (kok.) viittaa Mickwitzin kannanottoon ja toteaa olevansa huolissaan Suomen tieteen rahoituksesta.

– Juurisyy on ikääntymisen luoma julkistalouden niukkuus kolmikanta-Suomessa, joka ei kykene nostamaan työllisyysastetta. Tieteellä ja korkeakouluilla ei ole riittäviä painostuskeinoja saavutetun edun ja armottoman edunvalvonnan maassa, Vartiainen arvioi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)