Professori esittää pohdittavaksi lukukausimaksuja kaikille

Helsingin yliopiston irtisanomiset voitaisiin välttää 2 000 euron lukukausimaksulla, sanoo mikrotalousteorian professori Hannu Vartiainen.

”Olisiko jo syytä aloittaa keskustelu yliopistojen lukukausimaksuista. HY:n irtisanomiset voitaisiin välttää 2 000e maksulla”, Helsingin yliopiston mikrotalousteorian professori Hannu Vartiainen kirjoittaa huomiota herättäneessä tviitissään.

Professorin tviittiä on kommentoinut muun muassa kokoomuksen kansanedustaja ja taloustieteilijä Juhana Vartiainen. Hänen mukaansa ”pienempikin maksu helpottaisi olennaisesti” ja olisi myös askel kohti toimivaa koulutusvientiä.

Tähän tarttui taas vihreiden puheenjohtaja, kansanedustaja Ville Niinistö. Hänen mukaansa Vartiaisen kommentti osoittaa, että ”hallituspuolueet ovat suunnittelemassa lukukausimaksuja kaikille opiskelijoille”.

Vartiainen vastasi Niinistölle, ettei tiedä hallituspuolueiden suunnitelmista mitään, mutta pyysi häntä tutustumaan ”Pursiaisen ajatuksiin” ja kertomaan, mitä mieltä hän niistä on. Tällä Vartiainen viitannee Libera-ajatushautomon tutkimusjohtajaan Heikki Pursiaiseen. Hän on ehdottanut maksullista yliopistojärjestelmää.

Hannu Vartiainen jakoi myöhemmin twitterissä opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) tviitin. Siinä ministeri totesi, ettei kokoomus kannata lukukausimaksuja. Grahn-Laasosen mukaan hallitus ei myöskään suunnittele sellaisia.

”On siis OK, että abit maksavat 2000e valmennuskurssista jotta pääsevät YO:oon mutta eivät 2000e lukukausimaksua”, Hannu Vartiainen vastaa Grahn-Laasosen tviittiin.

Hannu Vartiaisen keskustelunavasta kommentoineet ovat muun muassa kysyneet, kuinka moni opiskelijoista pystyisi maksamaan opinnoistaan 2 000 euroa vuodessa.

”Kaikki, kunhan samalla implementoidaan toimiva lainajärjestelmä. Yliopistokoulutetut ovat yhteiskunnan hyväosaisia”, professori vastaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt