Verkkouutiset

Akavalta kilpaileva ehdotus vauvakulujen tasaamiseksi – puolet vähemmän kustannuksia

Akavan ehdotuksessa lisäkorvaus olisi sidottu todellisiin palkkakustannuksiin. Hallitus ajaa könttäkorvausta työnantajille.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Akava esitteli tänään perjantaina mallin vanhemmuuden kustannuksista aiheutuvien kulujen tasaamiseksi. Akavan laskemien mukaan järjestön esittämä malli aiheuttaisi noin puolet vähemmän kustannuksia kuin hallituksen valmistelussa oleva malli.

Hallitus on linjannut yhteiskuntasopimuksen yhteydessä, että perhevapaista aiheutuvia kustannuksia tasataan 2 500 euron kertakorvauksella, joka maksetaan äidin työnantajalle. Lakiesitystä valmistellaan parhaillaan kolmikantaisessa työryhmässä, ja uudistus tulisi voimaan aikaisintaan vuoden 2017 alussa.

Hallituksen esityksen on laskettu aiheuttavan 100 miljoonan euron kustannukset vuosittain. Kertakorvaus rahoitettaisiin työtulovakuutuksesta, josta työnantajien maksuosuus on 67 prosenttia ja palkansaajien ja yrittäjien 28 prosenttia. Valtion osuus on vain viisi prosenttia.

Kertakorvauksen kustannukset lankeaisivat siis ennen kaikkea työnantajien, mutta myös palkansaajien harteille.

– Palkansaajapuoli on pitänyt esillä myös sitä vaihtoehtoa, että työnantajat rahoittaisivat kertakorvauksen. Kun edunsaaja on työnantaja, myös kulut maksettaisiin työnantajan puolelta. Mutta Akavan mallissa kaikki osallistuisivat rahoitukseen, Akavan asiantuntija Tarja Arkio kertoo.

Akavan mallissa korvauksia myös isien työnantajille

Lähtökohtana kertakorvauksen lainvalmistelussa on ollut, että 2 500 euron kertakorvaus maksettaisiin kaikille työnantajille, jotka maksavat palkkaa äitiysrahakaudelta.

– On käyty keskustelua siitä, että tässä unohdetaan isien työnantajat, mutta toistaiseksi esillä ollut malli kohdistuu vain äitien työnantajiin, Arkio sanoo.

Akavan esittelemässä vaihtoehtoisessa mallissa äidin ja isän työnantajille maksettaisiin nykyistä suurempaa korvausta äitiys- ja isyysrahakaudelta aiheutuvista palkkakustannuksista.

Äitiysraha maksettaisiin korotettuna (90 prosenttia palkasta) nykyisen 56 arkipäivän sijaan 72 arkipäivään saakka. Isyysrahaa korotettaisiin nykyisestä 70 prosentista 90 prosenttiin 12 arkipäivän ajaksi.

Hallituksen mallissa kaikki äitiysrahaa maksaneet työnantajat saisivat samansuuruisen kertakorvauksen palkkakustannuksista riippumatta. Akavan mallissa korvaus maksettaisiin samassa suhteessa kuin mitä toteutuneet palkkakustannukset ovat olleet. Hallituksen malli sisältää riskin, että pieniä palkkakustannuksia ylikorvattaisiin työnantajille ja suuria alikorvattaisiin.

Akavan malli ei edellyttäisi uuden etuusjärjestelmän luomista, ja Akava uskoo sen kannustavan myös isiä käyttämään isyysvapaita.

EK: Pitääkö hallitus kiinni omasta mallistaan?

Akavan laskelmien mukaan Akavan mallissa kustannukset olisivat 33–56 miljoonaa euroa, kun hallituksen esityksessä kustannukset olisivat 100 miljoonaa euroa.

Akavan ehdottamassa mallissa kustannukset rahoitettaisiin työtulovakuutuksesta, niin kuin hallituksen valmisteilla olevassa mallissakin. Akavan ehdotus aiheuttaisi työnantajalle vähemmän kustannuksia kuin hallituksen ehdotus. Tähän asti työnantajia edustava Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) on vastustanut jyrkästi vanhemmuuden kustannusten tasaamista nykyistä laajemmin.

EK:n johtava asiantuntija Vesa Rantahalvari ei halua toistaiseksi ottaa kantaa Akavan malliin, koska pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) ilmoittivat hänen mukaansa viimeksi eilen Ylen puheenjohtajatentissä vievänsä kertakorvausmallin eduskuntaan.

– Olennaisin kysymys tässä on se, pitääkö hallitus kiinni omasta mallistaan, eikä ole valmis pohtimaan muita vaihtoehtoja. Tähän saakka se on viestittänyt, että päätös pitää. Asian pohdinta tulee ajankohtaiseksi, jos hallitus viestittää toista, Rantahalvari kommentoi.

Hallituksen esitys kertakorvauksesta on tarkoitus saada valmiiksi mahdollisimman pian. Jotta hallituksen mallin sijaan toteutettaisiinkin Akavan esittämä malli, edellyttäisi se poliittisen tahtotilan muutosta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)