Verkkouutiset

RKP syytti pääministeriä harhautuksesta ja populismista

RKP:n puheenjohtaja Carl Haglund kiitti hallitusohjelmaa realistisesta tilannearviosta, mutta kipakkaakin arvostelua tuli.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Suomen talouden tulevaisuudennäkymät ovat aivan liian heikot, ja uudelleen jaloilleen pääsemiseksi tarvitaan määrätietoisia toimia. Tämän vuoksi on hyvä, että uusi hallitus kohdistaa huomionsa työllisyyden parantamiseen ja yrittäjyyttä edistävän ilmaston luomiseen. Me pidämme myös välttämättömänä työelämän uudistamista ja julkisen talouden tasapainonottamista, jotta velkaantumiskehitys saadaan katkaistua, Carl Haglund sanoi hallitusohjelman tiedonantokeskustelussa tiistaina eduskunnassa.

Sen sijaan hallitus ei hänen mielestään ole ajatellut aivan loppuun saakka valitessaan säästökohteita.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Erityisesti Haglund arvosteli koulutuksen 600 miljoonan euron säästöjä.

– Hallitus lähtee kohdistamaan säästöt päiväkotilapsiin ja koululaisiin ja uhraa samalla kehitystoiminnan ja tutkimuksen. Ja kaiken tämän jälkeen hallitus kutsuu koulutusta kärkihankkeeksi. Miten te nyt oikein olette ajatelleet?

Niin ikään Haglund ihmetteli Juha Sipilän (kesk.) hallituksen sivuuttaneen kokonaan tasa-arvon.

– Hallitusohjelmassa ei ole minkäänlaisia toimenpiteitä tasa-arvon edistämiseksi työelämässä eikä kodeissa. Tämä kertoo melko paljon Sipilän hallituksesta.

Haglund oli huolissaan myös ruotsinkielen asemasta.

– Herra pääministeri, te toteatte hallitusohjelmassa, että Suomen kaksi kansalliskieltä ovat rikkaus. Tämä kirjaus on tervetullut. Sen sijaan vähemmän tervetullutta on, että tämä kirjaus on ainoa, mitä hallitusohjelma tarjoaa kahden kansalliskielen osalta.

– Ainoana konkreettisena asiana te esitätte Itä-Suomeen kokeiluja, joissa toinen kotimainen uhrataan, jotta tilaa saadaan venäjän kielen opiskelun lisäämiseksi. Tämä, pääministeri Juha Sipilä, oli ainoa, mitä teillä oli esittää. Ei riviäkään kansalliskielistrategiasta, jonka (Jyrki) Kataisen (kok.) hallitus hyväksyi tulevaisuusstrategiana, joka perustuu presidentti Martti Ahtisaaren aikanaan tekemään työhön.

Haglundilla oli sanansa sanottavana myös sote-uudistuksen valmistelusta. Hän muistutti Juha Sipilän valittaneen, ettei oppositiota otettu uudistusta aloitettaessa mukaan työhön.

– Nyt neljä vuotta myöhemmin teitte aivan samoin, kun hallituspuolueet löivät keskenään lukkoon sote-uudistuksen keskeiset linjat. Mahdolliselle parlamentaariselle seurantaryhmälle jää ainoastaan sivustakatsojan osa.

Populismia ja harhautusta

Ministereiden määrän vähentämisen Haglund littasi populismina.

– Arvoisa pääministeri Sipilä, uskotteko te todella, että teidän yhdistelmäministerillänne on aikaa ja mahdollisuuksia hoitaa menestyksekkäästi tehtäviä, joita Lauri Ihalainen (sd.) ja Anna-Maija Henriksson (r.) hoitivat viime vaalikaudella, Haglund kysyi?

Haglundin mukaan hallitusohjelmassa on monia muita asioita, joita voidaan arvostella.

– Uusi hallitus ylpeilee sillä, että lisäresursseja annetaan nyt maanpuolustukseen viime vuosien rationalisointiohjelmien jälkeen. Sallikaa minun entisenä puolustusministerinä epäillä. Se, mitä olette tehneet vaikuttaa todellisuudessa ikävä kyllä harhautukselta, hän sanoi.

– Puolustusministeriön omien arvioiden mukaan hallitusohjelmassa mainitut teknisten kehysten muutokset merkitsevät sitä, että puolustusvoimien määrärahat jatkavat laskuaan tällä vaalikaudella. Näin sen vuoksi, että kaavamaiset leikkaukset tulevat nyt koskemaan myös puolustushallintoa. Käytännössä vaikuttaa siltä, että puolustushallinnon kehysbudjetti pienenee teidän lupauksistanne huolimatta. Oletteko te herra pääministeri tästä tietoinen, Haglund tiedusteli?

Hänen mukaansa tämä ei ole ainoa harhautus hallitusohjelmassa.

– Mitä tulee teiden korjausvelan hoitoon, se rahoitetaan leikkaamalla jo hyväksytyistä liikennehankkeista. Tämä voi olla hyvä tietää kokonaisuutta arvioitaessa.

Haglund lupasi, että RKP:n eduskuntaryhmästä saatte oppositiopuolueen, joka antaa teille tukea, silloin kun olette sen ansainneet, mutta myös vahtikoiran avoimen, suvaitsevan ja kansainvälisen Suomen puolesta.

– Tällaista vahtikoiraa te näytätte tarvitsevan, Haglund sanoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)