X
SULJE MAINOS
Helsingin tilanne ei poliisipäällikkö Ilkka Koskimäen mukaan ole läheskään samanlainen kuin Ruotsissa. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Poliisipäällikkö katujengeistä: On ammuttu ja yritetty tappaa

Poliisi ei kerro katujengien nimiä tai toiminta-alueita julkisuuteen.

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki ihmettelee Helsingin Sanomien tuoretta uutista Helsingin katujengeistä.

Helsingin Sanomat julkaisi perjantaina uutisen, joka on otsikoitu Helsingin kaduilla ei ole kuultukaan katujengeistä. Uutisen mukaan alueen nuorisotyöntekijät ja nuorisotyön ammattilaiset eivät ole havainneet työssään jengejä.

– HS:n mukaan kukaan muu kuin poliisi ei ole tunnistanut katujengejä pääkaupunkiseudulla. Mitähän ovat ne pääkaupunkiseudulla toimivat nuorisoporukat, jotka ovat ryöstelleet, ampuneet, yrittäneet tappaa, puukottaneet, myyneet huumeita ja niin edelleen, Koskimäki ihmettelee viestintäpalvelu Twitterissä.

Helsingissä toimii poliisin tietojen mukaan noin kymmenen katujengiä, joihin kuuluu yhteensä sata nuorta. Koskimäen mukaan itseään katujengiläisinä pitävät nuoret ovat pääosin noin kaksikymmentävuotiaita. Hänen mukaansa poliisi ei halua antaa rikollisille näkyvyyttä puhumalla ryhmien itsestään käyttämistä nimistä tai alueista.

– Totuus tulee ilmi jengien rikoksista aikaa myöten käräjillä, Koskimäki sanoo.

Hän korostaa, ettei Helsingin tilanne ole läheskään samanlainen kuin Ruotsissa. Poliisipäällikön mukaan tilanne on hallinnassa, mutta ”aika näyttää tilanteen kehittymisen”.

– Poliisin rikostorjunnassa oleellista on saumaton poliisin keskinäinen yhteistyö ja sidosryhmät, tilannetietoisuus, nopea reagointi, tehokkaat pakkokeinot ja ennaltaestävä työ, hän sanoo.

– Meilläkin tieto lisääntyy jatkuvasti emmekä edes väitä kaikkea tietävämme. Emme lähde kinaamaan käsitteistä, mutta meille nämä näyttäytyvät katujengeinä. Käsitteistöä oleellisempaa on vakavat rikostunnusmerkistöt – me pelaamme niillä, emme käsitteillä, hän toteaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt