X
SULJE MAINOS

Pohjois-Koreassa kuohuu: kansa pilkkaa Kim Jong-unia

Pohjois-Korea on kieltänyt sarkastiset kommentit maan johtajasta.

Pohjoiskorealaisia on kutsuttu ympäri maata jättimäisiin kokouksiin. Niissä kansalaisia on varoitettu kritisoimasta valtiota tai sen diktaattoria Kim Jong-unia.

Asiasta uutisoivan Independentin mukaan jopa epäsuora arvostelu on nyt ankarasti kiellettyä.

”Eräs valtion virkailija järjesti henkilökohtaisesti kokouksen, jossa paikallisia asukkaita varoitettiin kapinallisten tahojen ’vihamielisistä toimista’. Luennon pääajatuksena oli, että ’pitäkää suunne kiinni’”, eräs Radio Free Asian lähde Pohjois-Korean Jagangin maakunnasta kertoo.

Viranomaiset korostivat kokouksissa, että myös sarkasmi on kiellettyä. Esimerkiksi toteamus ”kaikki on Yhdysvaltojen syytä”, katsotaan hallinnon kritisoimiseksi.

Pohjois-Korean valtiolliseen retoriikkaan kuuluu suorastaan yletön Yhdysvaltojen kritisointi.

”Keskushallinnon tapa syyttää väärää maata silloin, kun ongelman syy on selvästi jossain ihan muualla, on saanut kansalaiset pilkkaamaan puoluetta”, toinen pohjoiskorealaislähde kertoo.

Pilkka kohdistuu jopa suoraan voimakkaan henkilökultin pönkittämään diktaattoriin. Pohjoiskorealaisten kerrotaan kutsuvan johtajaa ”tolloksi, joka ei näe ympäröivää maailmaa”.

Ilmaus on ilmeisesti seurausta siitä, ettei Kim Jong-un osallistunut Venäjällä ja Kiinassa järjestettyihin toisen maailmansodan päättymisen juhlallisuuksiin.

Aasian medioissa kiertävien tietojen mukaan Pohjois-Koreassa on viime aikoina nähty verrattain poikkeuksellista julkista hallinnon vastustusta. Viime viikkoina kaduille on ilmaantunut esimerkiksi johtajaa kritisoivia graffiteja.

Pohjois-Korea suoritti perjantaina historiansa viidennen ydinkokeen. Maa on suorittanut viime aikoina useita asetestejä ja kiihdyttänyt aseohjelmiaan.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt