Kim Jong-un (k.) ja väitetty ydinase. AP/Lehtikuva

Pohjois-Korean uskotaan rakentaneen 5-8 uutta ydinasetta

Diktaattori Kim Jong-unin ydinohjelmaa pyöritetään salassa.

Pohjois-Korea jatkaa ydinohjelmaansa yhä ja pyrkii salaamaan sen entistä tehokkaammin ulkovalloilta, kolme amerikkalaista viranomaislähdettä kertoo NBC:lle.

Pohjois-Korean kerrotaan muun muassa rakentaneen esteitä ainakin yhden ydinkärkien varastointiin käytetyn laitoksen sisäänkäynnille. Amerikkalaistiedustelun sanotaan myös seuranneen, kun pohjoiskorealaiset siirsivät taistelukärkiä ulos laitoksesta. Lähteet eivät kerro, minne ydinaseita vietiin.

Eräs entinen korkea amerikkalaisviranomainen kertoo Pohjois-Korean siirtelevän usein kalustoaan amerikkalaisten tiedustelun hämäämiseksi.

Yhdysvaltojen tiedustelu arvioi, että Pohjois-Korea voi tuottaa tämän vuoden aikana viidestä kahdeksaan uutta ydinasetta. Arvostetun RAND Corporation -ajatushautomon asiantuntija Bruce W. Bennett uskoo arvion pitävän kutinsa.

Bennett muistuttaa, että Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ei ole luovuttanut tai purkanut yhtäkään ydinasetta. Hänen mukaansa uusia ydinaseita on sen sijaan valmistunut tänä vuonna jo vähintään viisi ja korkeintaan yhdeksän.

– Hän ei siis ole jäädyttänyt ydinohjelmaansa eikä hän todellakaan ole luopunut ydinaseistaan, hän on pikemminkin lisännyt ydinaseidensa määrää, Bruce W. Bennett toteaa.

NBC:n mukaan Yhdysvallat aikoo lisätä toimia Pohjois-Korean painostamiseksi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt