Korean työväenpuolue piti kahdeksannen puoluekokouksensa. "AFP PHOTO / KCNA VIA KNS" - LEHTIKUVA / AFP

Pohjois-Korea väittää valmistaneensa ”ennennäkemättömän” raketinheittimen

Pohjois-Korean mukaan ydinsukellusveneiden rakentaminen on myös viimeistelyvaiheessa.

Pohjois-Korea on ilmoittanut, että maan ydinsukellusveneiden rakentaminen on viimeistelyvaiheessa. Maata hallitseva Korean työväenpuolue piti kahdeksannen puoluekokouksensa 5.-7.1.

Pohjois-Korean valtion uutistoimisto KCNA kertoi maan johtajan Kim Jong-unin puoluekokouksessa esittelemästä puheesta, joka käsitteli maan kehitystä. Puheen oli tarkoitus ”asettaa uusi kamppailulinja” ja asettaa strategiset ja taktiset politiikan tavat maan ”sosialistiselle rakentamiselle” ja ulkosuhteille.

Ydinsukellusveneiden viimeistelyvaiheen lisäksi maa on KCNA:n mukaan kehittänyt pienempiä ydinkärkiä taktista käyttöä varten. Maa väittää myös kehittäneensä ”ennennäkemättömän” raketinheitinjärjestelmän.

Kimin puhe myös korosti Yhdysvaltain asemaa Pohjois-Korean päävastustajana. Esimerkiksi Korean jakaminen on puheessa laitettu Yhdysvaltain syyksi. Raportti myös väittää maiden välisten voimasuhteiden muuttuneen Pohjois-Korealle edullisiksi. Kim korosti puheessaan myös perinteisesti ystävällisten Kiina-suhteiden ylläpidon lisäksi Venäjä-suhteiden laajentamista.

Puoluekokous oli maata hallitsevalle Korean työväenpuolueelle vasta kahdeksas puolueen vuoden 1946 perustamisesta lähtien. Puoluekokouksien välissä on usein ollut pitkiä taukoa. Vuoden 1980 kuudetta puoluekokousta seurasi seitsemäs vasta vuonna 2016.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt