Sinpon satamakaupunki sijaitsee Japaninmeren rannalla. google.fi/maps

Pohjois-Korean varjelluin salaisuus: Uusi ballistinen ohjussukellusvene

Sinpo-luokan sukellusveneen sanotaan olevan suurin koskaan rakennettu sukellusvene Pohjois-Korean laivastolle.

Yhdysvaltain sotilastiedustelun mukaan Pohjois-Korean itärannikolla sijaitsevalla Sinpon telakalla rakennetaan uutta dieselsukellusvenettä, kertoo The Diplomat viitaten Yhdysvaltain hallintoon kuuluvaan lähteeseen.

Yhdysvaltain tiedusteluyhteisö on antanut sukellusveneelle nimeksi Sinpo-C. Sen oletetaan olevan Gorae-luokan ballistisen ohjussukellusveneen seuraaja. (Yhdysvaltalaiset kutsuvat Gorae-luokkaa Sinpo-B:ksi.)

The Diplomatin mukaan Pohjois-Korealla on käytössään yksi Gorae-luokan alus. Alusta ei ole otettu palveluskäyttöön. Se on ainoa pohjoiskorealainen sukellusvene, joka pystyy laukaisemaan KN11/Pukguksong-1-ohjuksen. KN11 on sukellusveneestä laukaistava ballistinen ohjus.

Pohjois-Korea on pyrkinyt jo pitkään kehittämään sukellusveneestä laukaistavaa ballistista ohjusta. Hanke on yksi eristäytyneen diktatuurin tarkimmin varjelluimmista ja tärkeimmistä aseprojekteista.

Tällainen ohjusjärjestelmä lisäisi merkittävästi maan ydinasepelotetta. Se takaisi teoriassa Pohjois-Korealle mahdollisuuden niin sanottuun toiseen iskuun siinä tapauksessa, että vihollinen onnistuisi tuhoamaan Pohjois-Korean maalla olevat ydinasejärjestelmät.

Toisen iskun kyky nostaa vastapuolen kynnystä hyökätä valtion kimppuun, etenkin jos ballististen ohjussukellusveneiden määriä ja sijainteja ei tiedetä varmasti.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt