X
SULJE MAINOS
Kollegoiden palkkatietojen ehdotettu avaaminen jakaa mielipiteitä. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Pitäisikö kollegan palkka julkistaa? Yle: Työnantajat tyrmäävät

Esityksen pelätään hankaloittavan hyvästä suoriutumisestä palkitsemista.

Ylen työmarkkinajärjestöille tekemän kyselyn mukaan ehdotus oikeudesta kollegan palkkatietojen näkemisestä työntekijöille jakaa voimakkaasti työnantaja- ja työntekijäliittoja.

Kyselyssä kysyttiin, ”pitäisikö työntekijöille antaa oikeus nähdä kollegoidensa palkat avoimuuden ja tasa-arvon nimissä”. Työnantajista tätä vastusti 88 prosenttia vastanneista, kun työntekijäpuolella tukea ajatukselle löytyi 76 prosenttia. Taustalla on sosiaali- ja terveysministeriön alaisen kolmikantaisen työryhmän ehdotus asiasta.

Kemianteollisuuden toimitusjohtaja Mika Aallon mukaan esitys ei ratkaise sukupuolten välisiä palkkaeroja, jotka hänen mukaansa johtuvat naisten ja miesten valikoitumisesta eri aloille.

– Esityksen toteutuessa tulee myös hankalammaksi palkita hyvästä suoriutumisesta, hän sanoo.

Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä on samoilla linjoilla. Hänen mukaansa palkkatasa-arvo edistyy parhaiten läpinäkyvien palkkausjärjestelmien avulla.

– Esitetty malli yksittäisen työntekijän oikeudesta saada kollegansa palkka tietoon työnantajalta ei edistä sukupuolten välistä palkkatasa-arvoa, mutta voi johtaa työpaikoilla ilmapiiriä heikentävään kyräilyyn.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt