Verkkouutiset

Piilottiko pääsiäinen koronatapauksia? HUS-johtaja kertoo käänteestä

Potilasmäärien kasvu taittui HUS-alueella noin kaksi viikkoa sitten.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n ilmoittamissa tautitapauksissa on ollut viime päivinä selvää laskua maaliskuun korkeisiin lukemiin verrattuna.

Pääsiäislomien on arveltu vaikuttaneen virustestauksen määrään ja tätä kautta piilottaneen todellisen kuvan epidemian etenemisestä.

HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen toteaa, että myönteinen käänne vaikuttaa todelliselta ainakin pääkaupunkiseudulla, joka on ollut pitkään Suomen epidemiakeskuksena.

Testimäärät ovat olleet hyvin lähellä normaalia, sillä viime viikolla testejä tehtiin noin 50 000 ja sitä edellisellä viikolla 53 000 kappaletta. Pääsiäismaanantain määrät vastaavat tavanomaista sunnuntaita, eli ovat hieman matalammalla tasolla.

– Tämän viikon testimäärä voi olla hiukan alhaisempi kuin viime viikolla, koska meillä oli tavallaan yksi ylimääräinen sunnuntaipäivä, Lasse Lehtonen sanoo Verkkouutisille.

Positiivisten virustestien osuus on laskenut viime viikkojen aikana noin 4,5 prosentista 3,5 prosenttiin.

– Tietysti olisi hyvä, että tämä kehitys jatkuu ja siirtyisimme tästä kohti kiihtymisvaihetta ja sitten kohti perustasoa. Mutta kyllä tämä tilanteen paraneminen on ihan todellinen muutos, Lehtonen jatkaa.

Sulkutila ja etäopetus katkaisivat kasvun

HUS-alueella hoitoon tulevien potilaiden määrä on laskenut, ja myös tehohoidossa on havaittu pientä muutosta parempaan. Sen osalta muutokset näkyvät vasta pidemmällä viiveellä, sillä tehohoitojaksot ovat melko pitkiä.

– Positiivista on se, että luku lähti kuitenkin laskuun. Aiemmin pelkona oli, että tehohoitopaikat voisivat käydä vähiin, jos potilasmäärät olisivat jatkaneet kasvuaan. Kasvu päättyi noin kaksi viikkoa sitten, ja nyt ollaan tultu alaspäin, Lasse Lehtonen toteaa.

Hänen mukaansa maaliskuun alkupuolella aloitettu sulkutila oli ratkaisevan tärkeä epidemian suunnan kääntämisessä. Myös etäopetuksesta on ollut hyötyä, sillä Britannian virusmuunnos on levinnyt aiempaa helpommin erityisesti alle 20-vuotiaiden ikäryhmässä.

– Siihen kun on pystytty vaikuttamaan, niin kokonaistilannekin on tullut paremmaksi, Lehtonen sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)