Monet virukset laantuvat kesäisin, kun ihmiset eivät kokoonnu niin säännöllisesti yhteen ja altistuvat enemmän UV-säteilylle, joka voi tappaa viruksia. LEHTIKUVA / LAURA UKKONEN

Piileekö uimapaikoilla koronavaara? Tässä lääkärin ohjeet

Helle ja auringonvalo voivat vaikuttaa koronan leviämiseen.

Aurinkoinen sää ja helle houkuttelevat monia viettämään kesäpäivää rannoille. Ihmisten joukkokokoontumiset ja istuminen vieri vieressä uimarannoilla ovat kuitenkin herättäneet kysymyksiä siitä, kuinka helposti ja miten virus tarttuu tai onnistuuko polttava paahde estämään sen leviämisen.

Harvard Medical Schoolin opetussairaalan Massachusetts General Hospitalin lääkäri Mallika Marshall vastaa CBC Bostonille yleisempiin helteeseen ja koronavirukseen liittyviin kysymyksiin.

Monet miettivät, miten koronavirus reagoi auringonvaloon. Auttaako lämpö ja aurinko tappamaan viruksen ulkopinnoilta?

– Tiedämme, että koronavirukset ovat yleisesti herkkiä lämmölle. Ne eivät pidä siitä. Tutkimukset ovat myös osoittaneet, etteivät ne pidä auringosta tulevasta ultraviolettisäteilystä. Kuitenkaan, en halua, että ihmisille tulee väärä turvallisuuden tunne ja he ajattelevat, että jos ulkona on kuuma ja aurinko paistaa, niin he ovat täysin suojattuna. Riski saada koronavirus on joka tapauksessa suurempi  muiden ihmisten ympärillä, kun hengitetään toisten aerosolihiukkasia. Joten ei saa ajatella, että pelkästään kuuma ja kostea sää suojaisi ulkona virukselta.

Onko turvallista viedä perhe uima-altaille, jossa voi olla paljon muitakin ihmisiä?

– Se vaihtelee. Tärkein asia on pitää etäisyyttä niihin, jotka eivät asu samassa taloudessa. Joten jos menet julkisille uima-altaille, joissa on paljon ihmisiä, niin se ei välttämättä ole hyvä idea. Mutta jos löydät ei-ruuhkaisan uimapaikan, jossa pystyy pitämään vähintään kuusi jalkaa etäisyyttä (1,84 metriä) ympärillä oleviin ihmisiin, niin se on todennäköisesti turvallista. Niille ihmisille, joilla on riski saada vakava tartunta – vanhat ihmiset, diabeetikot, pitkäaikaissairaat – julkiset uima-altaat eivät välttämättä ole paras paikka mennä.

Päteekö järviin ja rantoihin samat säännöt kuin uima-altaisiin?

– Sama yleinen sääntö. Sosiaalisen etäisyydenja maskin pitäminen on tärkeää. Tiedän paljon ihmisiä, jotka ovat huolissaan siitä, että koronavirus tarttuisi uinnista. Niin ei tapahdu. Koronavirus ei tartu veden mukana. Toisia ihmisiä lähellä oleminen on se, mistä olemme huolissamme.

Onko muuta, jota uimaan matkaavien ja kesäänsä viettävien tulisi tietää?

– Sen lisäksi, että pidämme sosiaalista etäisyyttä, käytämme maskia ja pidättäydymme viettämään aikaa vain omaan kotitalouteen kuuluvien kanssa, on tärkeää, ettemme jaa asioita ja tavaroita. Älä jaa pyyhettä, keittiövälineitä, mukeja, uimalaseja tai -leluja ihmisen kanssa, joka ei asu samassa kotitaloudessa kanssasi. Varmista, että olet tuonut mukaan omat ruoat ja omat juomat, keksit itsellesi virikkeitä ja pidät huolen sosiaalisen etäisyyden pitämisestä.

LUE MYÖS:
Pysäyttääkö lämmin sää koronaviruksen? (VU 7.3.2020)

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt