X
SULJE MAINOS
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Petteri Orpo: SDP on niin vasemmalla, etten sellaista muista

Kokoomuksen puheenjohtaja lupaa kulutusjuhlalle loppua, ja PS:n puheenjohtaja povaa kikyä kovempia ratkaisuja.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo linjaa, että jos kokoomus on seuraava pääministeripuolue, suomalaisten verovaroista ryhdytään pitämään huolta.

Samaan aikaan, kun talous kasvaa, pääministeri Sanna Marinin (sd.) ottaa lähes seitsemän miljardia euroa velkaa. Orpo tarjoaa tilalle menokuria.

– Sellainen hyvä suomalainen säästäväisyys. Kun itse olin tekemässä budjetteja, niin jokainen budjettirivi käytiin läpi ja mietittiin, onko tähän varaa. Nyt näyttää siltä, että hallituksella on ollut rahaa kaikkeen, Orpo sanoi Politiikan toimittajat ry:n debatissa.

Orpo totesi, että valtion budjetin loppusumma eli menot ovat nousseet nykyisen hallituksen toimesta jo kahdeksalla miljardilla euroa.

– Se on aivan käsittämätön summa. Ei Suomen ongelmia voi ratkaista jatkuvasti lisää velkaa ottamalla, Orpo sanoi.

Asumistukimenot ovat ”poskettomat”

Orpo nosti esimerkiksi asumistukimenot, jotka ovat 2,3 miljardia euroa. Summa on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa.

– En usko, että tukea tarvitsevat ovat siitä hyötyneet, vaan siitä ovat hyötyneet vuokranantajat ja erilaiset yhteisöt ja yhtiöt, kuten esimerkiksi Kojamo. Kyllä meillä on paljon asioita valtion budjetissa, joita voidaan tehdä fiksummin, Orpo sanoi.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Riikka Purra mukaan kokoomusta ja perussuomalaisia yhdistää se, että Suomen kokonaisveroaste on liian korkea.

– Näemme, että sen laskemisella olisi saavutettavissa erilaisia hyötyjä, joista osa sitten dynaamisia.

Purra sanoi olevansa samaa mieltä Orpon kanssa asumistukimenoista.

– Asumistukimenot ovat poskettomat ja hyvin pitkälle ne johtuvat siitä, että meillä on epämarkkinamaisesti toimiva vuokrauskenttä. Nimenomaan Kojamon kaltaiset veroparatiisiolosuhteissa toimivat yhteisöt ovat yksi selitys tälle. Siksi me olemme esittäneet näille verotusta.

Pörssiin listautuneen Kojamon suurimpia osakkeenomistajia ovat ammattiliitot ja eläkevakuutusyhtiöt. Ammattiliitot eivät maksa osingoistaan veroa.

Purra ei kuitenkaan ole valmis leikkaamaan asumismenoista.

”Kulutusjuhlat loppuvat jossain vaiheessa”

Orpo sanoi uskaltavansa sanoa, että seuraava hallitus joutuu tekemään myös leikkauksia ”ylettömään velkarahan jakamiseen, jota on harjoitettu”.

– Vasemmistohallituksessa tiedetään, että nämä kulutusjuhlat loppuvat jossain vaiheessa.

Orpon mukaan kokoomus tekisi kuitenkin ennen muuta työllisyystoimia, puuttuisi kohtaanto-ongelmaan, lisäisi merkittävästi työperäistä maahanmuuttoa, alentaisi työn verotusta ja tekisi yrittämisestä kannattavaa.

Perussuomalaisten Purra sanoi, että seuraava hallitus joutuu tekemään vaikeita päätöksiä.

– Uskoisin jopa, että (Juha) Sipilän (kesk.) kauden kiky jää kalpenemaan näiden rinnalla, mutta se on sitten eri asia, miten näitä tehdään. Perussuomalaiset ei kannata sosiaaliturvaleikkauksia, Purra sanoi.

Työn kannustimet paremmiksi veroja alentamalla

Purran mukaan työn verotusta alentamalla ihmisten käteen jäävät rahat kasvavat, mikä helpottaa työn kannustimia matalammilla palkka-asteilla, missä sosiaaliturva kilpailee työn kanssa erityisesti kalliin asumisen alueella.

– Jos mietitään pääkaupunkiseudulla asuvaa yksinhuoltajaa, jolla on kaksi tai kolme lasta, ja hänellä ei ole merkittävää koulutusta. Se summa, mikä hänen kannattaa ottaa vastaan, mikäli hän menee töihin, nousee todella korkeaksi. Niin korkeaksi, että kouluttamattomalla tai vähän koulutetulla henkilöllä ei ole mahdollista saada sellaista työpaikkaa, jolloin vaihtoehto on se, että ollaan sosiaaliturvan varassa, Purra sanoi.

Purran mukaan perussuomalaisten unelmamaailmassa työnteko olisi kannattavaa, mutta se ei hänen mukaansa tarkoita sitä, että ”työn ehtoja ja palkkakehitystä pitää polkea alaspäin esimerkiksi tuomalla kehitysmaista Suomeen työntekijöitä”, jotta suomalaisilla olisi kannustimet mennä töihin.

Purra sanoi, että ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastaminen on ”yksi mahdollisuus koko paketissa”.

– Emme ole kielteisesti suhtautuneet siihen, Purra sanoi.

Myös kokoomus haluaa keventää työn verotusta ja kannattaa ansioturvan porrastamista.

Purra ei suljekaan pois hallitusyhteistyötä SDP:n kanssa

Orpo ei halunnut vastata kysymykseen, kumman puolueen – perussuomalaisten vai SDP:n – kanssa olisi helpompi käydä hallitusneuvotteluita.

– Jos jättää hallitusvaihtoehdot pois ja toteaa vain, että nykyisen SDP:n talouspoliittinen linja ja ylipäätään yhteiskunnan kehittämislinja on niin vasemmalla, että en muista sellaista aikaa omasta politiikan seuraamisen historiasta.

Orpo totesi vasemmistolaisuuden menevän läpi linjan: se on talouspolitiikkaa, suhtautumista velkaantumiseen, julkisen sektorin roolin korostamista ja sitä, ettei ymmärretä yrittäjyyttä ja sen merkitystä Suomen talouskasvulle.

– Kyllä SDP on nimenomaan talouspoliittisesti, mutta myös yhteiskunnalliselta ajatukseltaan muuttunut hyvin paljon ja se on faktaa, Orpo totesi.

Purra puolestaan sanoi, ettei hän ole sulkenut pois hallitusyhteistyötä SDP:n kanssa.

– Juuri kuten Petteri tässä, olen todennut, että nykyinen SDP on monessa asiassa irtaantunut niin paljon jopa perinteisestä sosialidemokraattisesta ajattelusta, joka korostaa työllisyyttä ja työtä yhteiskunnan hyvinvointijärjestelmän pohjana, että siksi näen tämän aika ongelmallisena, Purra sanoi.

Hänen mielestään hallituksen muodostaminen on kuitenkin eri asia kuin miltä puolueiden toiminta tällä hetkellä näyttää.

LUE MYÖS:

Petteri Orpo: Hallitusyhteistyö PS:n kanssa riippuu asiakysymyksistä
Riikka Purra: Elina Valtosen linja kuulostaa aika hurjalta

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt