X
SULJE MAINOS
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Petteri Orpo: Hallitusyhteistyö PS:n kanssa riippuu asiakysymyksistä

Petteri Orpo ilmoitti olevansa ehdolla kokoomuksen puheenjohtajaksi ensi kesän puoluekokouksessa.

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mielestä hallitusyhteistyö perussuomalaisten kanssa on ennen kaikkea asiakysymys.

– Katsotaan miten vaalit aikanaan menee ja minkälaista linjaa eri puolueet ja tässä tapauksessa perussuomalaiset edustaa ja miten ne olisivat mahdollisesti soviteltavissa, Petteri Orpo sanoi Politiikan toimittajat ry:n debatissa ja totesi, että sama koskee kaikkia puolueita.

– Nyt kun (PS:n) puheenjohtaja Riikka Purra on aloittanut, niin tottakai seurataan mielenkiinnolla, millaiseksi puolue kehittyy, millaista poliittista linjaa edustaa ja sitten aikanaan hallitusneuvotteluita käydään, Orpo jatkoi.

Orpolta kysyttiin, onko arvot pyyhitty nyt pois. Kokoomusjohtaja vastasi, että vuonna 2017 kyse oli sekä arvokysymyksistä että asiakysymyksistä.

– Me arvoimme myöskin sitä, olisiko Juha Sipilän (kesk.) hyvää hallitusohjelmaa pystytty viemään eteenpäin luottamuksen hengessä koko perussuomalaisten Jyväskylässä valitun puoluejohdon kanssa. Se oli kokonaisarvio, Orpo sanoi.

Orpolta kysyttiin, mahtuvatko Suomen Sisussa päällikkötehtävissä oleva perussuomalaisten varapuheenjohtaja Mauri Peltokangas ja kokoomuksen liberaalisiipeä edustava kansanedustaja Saara-Sofia Sirén samaan hallituksen ministereiksi.

– Kieltämättä he ovat hyvin kaukana toisistaan, Orpo vastasi.

Orpo sanoi, että jos kokoomus on hallitusneuvotteluissa, silloin kyse on siitä, löytyykö asiakysymyksistä kyky rakentaa luottamusta ja hallitusohjelmaa.

– Ennen kaikkea luottamus on erittäin iso kysymys. Tottakai yksittäisissä tapauksissa, joihin en ala tässä kommentoimaan, määritellään sitä, millainen puolue on, Orpo sanoi.

Kaikki joutuvat tekemään kompromisseja

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoi puolueen suhtautuvan mahdolliseen hallitusyhteistyöhön pragmaattisesti.

– Mekin lähdemme asialinjalta. Hallitusohjelmassa on kysymys siitä, että hyvin todennäköisesti se muodostuu koalitioneuvotteluissa, joissa jokainen puolue toivoo tietenkin saavansa ohjelmaan jotakin itselleen tärkeää ja tavoiteltavaa. Sen lisäksi kaikki joutuvat tekemään kompromisseja, Purra sanoi.

Purran mukaan jos katsotaan Suomen taloustilannetta ja vaikkapa pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen juuri neuvottelemaa budjettia, niin sille on syytä kehittyä vastavoima.

– Perussuomalaiset on hyvin huolissaan siitä, mihin suuntaan hallitus Suomea vie. Tottakai oppositiosta löytyy tälle vastaan sanomista. Kantaako se sitten mahdollisesti seuraavalle hallituskaudelle, riippuu vielä hyvin monesta asiasta, Purra totesi.

Petteri Orpo sanoi vievänsä kokoomuksen eduskuntavaaleihin. Hän vastasi suoraan ”kyllä” kysymykseen, aikooko hän olla ehdolla kokoomuksen puheenjohtajaksi ensi kesän puoluekokouksessa.

LUE MYÖS:

Riikka Purra: Elina Valtosen linja kuulostaa aika hurjalta
Petteri Orpo: SDP on niin vasemmalla, etten sellaista muista

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt