Petteri Orpo. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Petteri Orpo: Näin vanhusten hoivan valvontaa parannetaan

Valtiovarainministeriö julkisti ehdotuksen vuoden ensimmäiseksi lisätalousarvioksi.

Ehdotuksessa valtion lisätalousarvioksi lisättäisiin vanhus- ja vammaispalvelujen sekä varhaiskasvatuksen valvontaan miljoona euroa.

Lapsiin ja nuoriin kohdistuvia seksuaalirikoksia ehkäistäisiin noin viiden miljoonan euron lisäyksillä.

Maahanmuuton turvallisuuden parantamiseen kohdennettaisiin ministeriön tiedotteen mukaan noin viisi miljoonaa euroa.

Vanhus- ja vammaispalvelujen sekä varhaiskasvatuksen määrärahalisäyksellä palkattaisiin lisää henkilöstöä valvontatehtäviin aluehallintovirastoihin, Valviraan ja sosiaali- ja terveysministeriöön. Lisäykset ovat 15–16 henkilötyövuotta.

– Hallitus toimii määrätietoisesti, jotta vanhusten hoivassa tapahtuneet väärinkäytökset saadaan loppumaan. Esitämme nyt aluehallintovirastoihin, Valviraan ja sosiaali- ja terveysministeriöön lisää henkilökuntaa valvontaan ja tarkastuksiin, jotta voidaan varmistaa hyvä, inhimillinen hoiva jokaiselle vanhukselle. Valvontaa lisätään myös päiväkotitoimintaan, valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sanoo tiedotteessa.

Lapsiin ja nuoriin kohdistuvien seksuaalirikosten ehkäisemisessä ovat mukana nettipoliisin määrärahojen lisäys (1,6 miljoonaa euroa), Lastenasiaintalo-toimintamallin käyttöön oton tukeminen (0,8 miljoonaa), grooming-ilmiön ja muun häirinnän torjunta erityisesti kouluissa (1,5 miljoonaa), nuorisotyö (0,3 miljoonaa) ja maahanmuuttajille suunnatun materiaalin tuottaminen (0,5 miljoonaa euroa).

– Uutiset lapsiin ja nuoriin kohdistuvista seksuaalirikoksista ovat järkyttäneet meitä kaikkia. Erityisen tuomittavaa on, että turvattomuutta ovat aiheuttaneet Suomeen turvaa hakemaan tulleet henkilöt. Rikosten ehkäisemiseksi esitämme poliisille lisää määrärahoja ja viranomaisten tiivistä yhteistyötä. Kasvatuksella ja koulutuksella on tärkeä rooli, ministeri Orpo sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt