X
SULJE MAINOS
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo puolueen kuntavaalikampanjan avauksessa. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Petteri Orpo: Kokoomus hyötyi vaalien siirtämisestä

”Kyynikot sanoivat, että kokoomus teki virheen.”

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo arvioi, että kuntavaalien siirtäminen huhtikuulta kesäkuuhun on voinut parantaa kokoomuksen mahdollisuuksia menestyä vaaleissa.

– Kilpailuasetelmallisesti kyllä näin on. Emme pelänneet sitä, että tulee lisäaikaa.

Kokoomus tuki maaliskuussa hallituksen esitystä, jonka mukaan vaaleja pitää siirtää koronan takia. Toisaalta puolue myös moitti hallitusta siitä, että se päätyi siirtämiseen pikavauhtia, vaikka tilanteeseen oli voitu valmistautua kuukausien ajan.

– Kyynikot sanoivat, että kokoomus teki virheen, koska meillä olisi ollut hyvä kilpailuasetelma keväällä. Uskoimme itsemme ja tiesimme, että kone on kunnossa, Orpo sanoo.

Ylen tuore mielipidemittaus kertoo, että kokoomus on tällä hetkellä suosituin kuntavaalipuolue 20,2 prosentin kannatuksella. Edellisestä, huhtikuun alussa julkaistusta mittauksesta puolueen kannatus on noussut 1,4 prosenttia.

Orpon mukaan gallup-luku oli hänelle iloinen yllätys, tosin hän sanoo, että aiemmat mittaukset eivät ole vastanneet puolueessa vallitsevaa hyvää vaalitunnelmaa.

– Jos muut kuvittelivat, että ne saavat meidät kiinni, eivät ne ole saaneet. Olemme paremmassa iskussa kuin olisimme olleet silloin huhtikuussa.

Vaalien siirtäminen toi myös ehdokashankintaan kahden kuukauden lisäajan. Kokoomus kasvatti sinä aikana ehdokasmääräänsä neljälläsadalla. Myös muut puolueet lisäsivät ehdokasmääräänsä, ja kokoomuksen kanssa samoihin lukuihin pääsi perussuomalaiset. Ehdokasmäärää pidetään yhtenä ennusteena siitä, miten suosittu puolue tulee olemaan itse vaaleissa.

Orpo arvelee, että osittain suosion nousuun vaikuttaa hallituksen puoliväliriihi, jonka tulos oli hänen mielestään huono. Valtakunnanpolitiikan tapahtumat eivät suoraan vaikuta puoluekannatukseen kunnissa, mutta yleiset mielialat heijastuvat paikallistasollekin, hän arvioi.

– Mukavaa, että kannatus kanavoituu kokoomukselle.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt