Europarlamentaarikko haluaa suojella Saimaan luontoa. LEHTIKUVA / PIHLA LEHMUSJOKI

Petri Sarvamaa: Ulkomaiset kaivokset eivät saa tuhota Saimaata

Europarlamentaarikko toivoo aktiivista kansalaisvaikuttamista, jotta Saimaan luonto saadaan turvattua.

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok./EPP) on huolissaan kaivostoiminnan lisääntymisestä Saimaan lähistöllä.

– Haluaako Suomi todellakin olla monikansallisten kaivosyhtiöiden siirtomaa?, Sarvamaa kysyy blogikirjoituksessaan.

Brittiyritys Beowulf Mining omistaa Saimaan lähellä Heinävedellä suomugrafiittiesiintymän, jota samaisen yrityksen omistama Fennoscandian Resources haluaisi päästä kaivamaan. Yritys aikoo hakea kaivoslupaa vielä tänä vuonna.

Sarvamaa on huolestunut kaivoksen vesien valumisesta Saimaaseen ja sen vaikutuksista järven ja järveä ympäröivän luonnon tilaan. Sarvamaa muistuttaa, että Saimaa on myös koti maailman ainoille saimaannorpille.

Meppi toivoo ”rakettimaista kansalaisvaikuttamista”, jotta Saimaan ainutlaatuinen luonto saataisi turvattua kaivostoiminnasta huolimatta.

– Kaivosinsinöörit tietävät mitä tekevät. En halua kyseenalaistaa heidän osaamistaan. Mutta brittiläisen kaivosyhtiön kiinnostuksesta, halusta ja ennen kaikkea sijoittajien kärsivällisyydestä tehdä kaikki voitava luonnon turvaamiseksi en ole yhtään niin vakuuttunut, Sarvamaa kirjoittaa blogissaan.

Kaivosluvan antaminen olisi mepin mukaan ristiriidassa Saimaan toisen pään kehityksen kanssa. Saimaan Geopark halutaan saada viralliseksi osaksi Unescon Global Geopark -verkostoa.

– Saimaata ei saa vaarantaa. Wall Street Journal listasi Saimaan maailman viiden kauneimman järven joukkoon ja saman havainnon ovat tehneet lukuisat kansainväliset toimijat sekä matkailijat, Sarvamaa toteaa.

Sarvamaa kommentoi asiaa Twitterissä kovin sanoin.

– Kaivakaa ne rahanne jostain muualta kuin maailmanmitassa ainutlaatuisen vesistön rannalta! Joku tolkku pitää olla, meppi kirjoittaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt