Pertti Salolainen. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Pertti Salolainen: Brexitissä ei ole mitään järkeä

Kansanedustajan mukaan brittien lähtö heikentää Suomen asemaa.

Eduskunnassa valmistauduttiin tiistaina ”kovaan Brexitiin” lailla brittikansalaisten oleskeluoikeudesta Suomessa. Veteraanikansanedustaja Pertti Salolainen (kok.) lausui samalla näkemyksensä koko asiasta.

– Tämä Brexithän on sinänsä aivan mielettömän huono ajatus ja ikävä ajatus myöskin Suomen kannalta, Pertti Salolainen aloitti.

Hän sanoi toivovansa Britannian pysymistä Euroopan unionin jäsenenä. Jos Brexit kuitenkin toteutuu, on ymmärrettävää hänen mukaansa tehdä sitä varten valmistavaa lainsäädäntöä ja turvata myös Britanniassa olevien suomalaisten vastaavat edut.

– Tässä mielessä tätä (laki)esitystä täytyy tietenkin kannattaa, mutta on pidettävä mielessä se — sanon nyt suoraan — että tässä hankkeessa sinänsä, tässä Brexit-hankkeessa, ei ole mitään järkeä.

Pertti Salolaisen mukaan ”briteillä on tietenkin täysi oikeus tehdä ihan ikiomat ratkaisunsa kansallisesti”.

– Se ei kuulu meille. Emmekä me ole myöskään pyrkineet puuttumaan siihen, vaan me olemme vain seuranneet, mitä siellä on tapahtunut, Salolainen sanoi.

– Mutta meillä on täsmälleen EU:n jäsenenä oikeus sanoa, että se ei ole meidän kansallisten etujen mukainen ratkaisu, ja sen me sanomme ihan selkeästi. Se vahingoittaa meidän talouselämää, se vahingoittaa suomalaisten opiskelijoitten mahdollisuuksia toimia Britanniassa ja niin poispäin.

Hänen mukaansa tämä tapahtuu ”tilanteessa, jossa Eurooppa on yhä suuremmin ahdistettu sekä Venäjältä että Yhdysvalloista”.

– Ei Yhdysvaltojen presidentillä ole kovin kaunista kuvaa Euroopan unionista. Tämä on hyvin tärkeätä, että me olisimme nyt mahdollisimman yhtenäisiä muun muassa kauppapoliittisesti koko maailmaa ajatellen niissä neuvotteluissa, joissa meidän pitää olla. Ja brittien lähtö heikentää meidän asemaamme.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt