Tuloskaudelle odotetaan voimakkaita kurssiliikkeitä. LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI

Pelkokerroin on korkealla ennen pörssin tuloskautta

Pettymyksistä rangaistaan todennäköisesti jälleen ankarasti.

Helsingin pörssin yritykset alkavat ensi viikolla julkistaa kolmannen vuosineljänneksen tuloksiaan. Mielialoja synkistävät yritysten vaatimattomat tulokset toisella vuosineljänneksellä ja koko taloutta koskevien tietojen heikentyminen.

– Markkinoiden pelkokerroin on jälleen korkealla heikon Q2-tuloskauden ja makrodatan selkeän heikentymisen painaessa tunnelmia, arvioi analyysiyhtiö Inderesin strategi Juha Kinnunen yhtiön aamukatsauksessa.

Monissa yhtiöissä sijoittajien odotukset ovat hänen mukaansa arvostuskertoimien perusteella jo analyytikko-odotuksia alhaisempia.

– Todennäköisesti tälläkin tuloskaudella nähdään voimakkaita kurssiliikkeitä sekä merkittävä jako ylittäjien ja alittajien suhteen epävarmuuden ollessa korkealla, Kinnunen ennustaa.

Pörssiyhtiöiden liikevaihdot ovat hänen mukaansa olleet hyvässä kasvussa viime vuoden alusta asti, mutta samalla kannattavuuksiin on kohdistunut painetta ja keskimääräinen tuloskasvu on jäänyt jaksolla vaisuksi.

– Vaikka kustannusinflaatio on osittain helpottanut, sen on korvannut monilla sektoreilla kiristynyt kilpailu talouskasvun hidastumisen heijastuessa toimialojen kasvuun ja kilpailuun, Kinnunen arvioi.

Hän muistuttaa lisäksi, että toisen vuosineljänneksen tuloskaudesta muodostui vaikea Helsingin pörssissä, vaikka analyytikoiden odotukset olivat hieman positiiviset.

– Odotuksia testataan jälleen Q3:lla ja pettymyksistä rangaistaan todennäköisesti jälleen ankarasti. Tulokset ovat pääsääntöisesti jääneet analyytikoiden odotuksista viime vuosina, mikä ei varsinaisesti herätä luottamusta alkavaan tuloskauteen lähdettäessä yhtiöiden toimintaympäristöjen ollessa nyt todennäköisesti vaikeampia kuin pitkään aikaan, Kinnunen toteaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt