Pekka Haavisto HS:lle: Venäjän kansa liittoutuu Putinin taakse, suomalaiset sinisilmäisiä

Vihreiden kansanedustajan mielestä suomalaiset ovat Venäjää ja Putinia kohtaan liian sinisilmäisiä.

Vihreiden kansanedustaja Pekka Haaviston mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putinin asema kansansa keskuudessa on vahva, kertoo Helsingin Sanomat.

Venäläiset uskovat Haaviston mukaan Putinin kykyyn ratkaista ongelmat, jotka Venäjällä nähdään ulkomaiden aiheuttamiksi, oli kyseessä sitten Ukrainan kriisi tai kauppapakotteet. Hän sanoo, että tilanne saa kansan liittoutumaan johtajansa ympärille yhä tiiviimmin.

Haavisto kertoo kysyneensä venäläisiltä ystäviltään syksyllä Siinailla tapahtuneen venäläismatkustajakoneen pudottamisen jälkeen, kuinka kansa suhtautuisi Putiniin, jos Venäjän Syyria-pommitukset johtaisivat terrori-iskuihin Moskovassa.

Hän kertoo saaneensa yksimielisen vastauksen: kansan reaktio olisi, että pommitukset olivat oikea ratkaisu, koska Venäjällä on terroriuhka.

Suomalaiset ovat Haaviston mielestä liian sinisilmäisiä Venäjää ja Putinia kohtaan. Hän muistuttaa Venäjän laajentumishaluista historian aikana. Putininkin sai Haaviston mukaan Krimin valloittamisesta kansansa keskuudessa lisäarvostusta.

Perjantaina saatiin Münchenissä aikaiseksi Syyrian alustava rauhansopimus, jonka mukaan lähiviikkoina olisi tarkoitus lopettaa pommitukset demokraattista oppositiota vastaan. Haaviston mukaan Venäjä pyrki ja onnistui nousemaan neuvotteluissa takaisin kylmän sodan kaltaiseksi tärkeäksi neuvottelukumppaniksi.

Kommentit