Postin kiistan keskiössä oli kysymys 700 pakettilajittelijan siirrosta halvemman työehtosopimuksen piiriin. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Paltan johtajan mukaan Posti-kiistaa ohjattiin hallituksesta

Tuomas Aarto varoittaa sotkemasta politiikkaa ja työehtosopimusten neuvotteluita.

Palvelualojen työnantajat Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarton mukaan Postin työehtosopimusneuvotteluja ohjattiin hallituksen suulla valtion omistajaohjauksen kautta.

Aarto pitää päättynyttä Posti-kiistaa osoituksena siitä, ettei poliittisen päätöksentekijän pidä tehdä itsestään neuvottelujen osapuolta. Hän katsoo, että Posti toimi tilanteessa omistajansa hyväksymien linjausten mukaisesti. 

 Niiden perusteella myös päätettiin neuvottelutavoitteet ja suunniteltiin kierroksen läpivienti. Kuitenkin neuvottelujen kestäessä valtio-omistaja maan hallituksen suulla ryhtyi tukemaan alan työntekijäliittoa ja vaikuttamaan myös sovitteluprosessiin 700 pakettilajittelijan osalta, Tuomas Aarto kirjoittaa Paltan blogissaan.

– On selvää, että neuvotteluiden ja julkisen keskustelun politisoituminen haittasi merkittävästi prosessin etenemistä ja heikensi erityisesti työnantajapuolen neuvotteluasemaa. 

Tuomas Aarto toteaa, että ”jos toinen osapuoli etsii omille tavoitteilleen selkänojaa poliittisilta päätöksentekijöiltä ohi normaalin prosessin, halu solmia sopu heikkenee tai jopa katoaa”.

– Syksyn tapahtumat osoittavatkin vanhan viisauden: työmarkkinaosapuolten pitää antaa käydä neuvottelut keskenään ilman ulkopuolisia vaikuttamisyrityksiä. Poliittisen päätöksentekijän ei pidä ottaa kantaa itse neuvotteluihin ja tehdä itsestään neuvottelujen osapuolta.

Hän pitää tärkeänä, että jatkossa valtakunnansovittelijan roolia sovitteluprosessin johtajana ei pyritä ohittamaan epävirallisten selvitysryhmien avulla.

– Kaikkia muita järjestelyjä tulee välttää, koska ne horjuttavat valtakunnansovittelijan arvovaltaa ja sekoittavat vaikeata tilannetta entisestään.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt