Verkkouutiset

Tatu Rauhamäki. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

Palta: Työllisyyspäätökset pannukakku

Palvelualojen työnantajat on pettynyt budjettiriihen laihoihin TKI- ja työllisyyspäätöksiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Palveluiden kilpailukykyinen ja ilmastokestävä kasvu edellyttää panostamista tutkimus- ja kehitystyöhön. On pettymys, ettei budjettiriihestä saatu tarvittavia päätöksiä tutkimusrahoituksen tason nostamiseksi eikä TKI-verokannustimen laajentamiseksi koskemaan myös yritysten omaa kehitystyötä, mutta hyvä että edes nykymuotoista kannustinta kuitenkin päätettiin jatkaa, Paltan elinkeinopolitiikan johtaja Tatu Rauhamäki sanoo.

Rauhamäen mukaan lisää päätöksiä on saatava viimeistään parlamentaarisesta TKI-työryhmästä ja ensi vuoden kehysriihestä. Suomen panostukset ovat merkittävästi jäljessä keskeisistä kilpailijamaista. Tämän hetken erolla t&k-panostusten nosto esimerkiksi Ruotsin tasolle edellyttäisi noin 1,5 miljardin euron lisäpanostuksia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Palta jäi kaipaamaan myös palvelujen sähköveron alentamista alan sähköistymisen ja sitä kautta päästövähennysten edistämiseksi. Tällä hetkellä palvelut maksavat 45 kertaa suurempaa sähköveroa kuin teollisuus. Konesalien siirtäminen alempaan sähköveroluokkaan on kuitenkin oikea suunta.

Palta jäi kaipaamaan hallitukselta päätöksiä julkista taloutta vahvistavista, tehokkaiksi todennetuista työllisyystoimista, jotka lisäisivät työvoiman tarjontaa ja ratkoisivat osaajien ja työpaikkojen kohtaanto-ongelmaa.

– Keskeistä olisi uudistaa työttömyysturvaa kannustavammaksi muun muassa ansiosidonnaisen työttömyysturvan enimmäiskestoa lyhentämällä ja tuen tasoa porrastamalla. Valitettavasti riihen työllisyyspäätökset jäivät laihoiksi. Kaivatut työllisyyttä nostavat rakenteelliset uudistukset jäivät jälleen tekemättä, Rauhamäki sanoo.

Myönteisiä olivat päätökset työperäisen maahanmuuton edistämiseksi, kuten lupajärjestelmien nopeuttaminen ja D-viisumin laajentaminen.

– Kasvu syntyy yrityksissä, ja niiden työllistämisen edellytyksiä on vahvistettava nopeasti. Pula osaavasta työvoimasta on tällä hetkellä kasvun este joka kolmannessa palveluyrityksessä, vaikka useat palvelutoimialat kärsivät yhä huomattavasti koronan vaikutuksista. Myöskään maamme rakenteelliset ongelmat kuten heikko huoltosuhde eivät ole kadonneet mihinkään, hän lisää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)