Maaliskuussa palkkasumma kasvoi vuodentakaisesta vain 2,7 prosenttia. LEHTIKUVA / MILLA TAKALA

Palkkojen summa ei kasva entiseen malliin

Palkkasumman kasvu kiihtyi yksityisissä sote-palveluissa, mutta hidastui rakennusalalla, teollisuudessa ja kaupassa.

Maksettujen palkkojen summa ei ole kasvanut tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä enää samaa vauhtia kuin viime vuonna.

Tilastokeskuksen mukaan tammi-maaliskuussa koko talouden palkkasumma oli vain 3,7 prosenttia vuodentakaista suurempi, kun vuotta aiemmin vastaava vuosikasvu oli 4,7 prosenttia ja edellisellä mittausjaksolla marras-tammikuussa 4,8 prosenttia.

Kasvu hidastui myös vuosineljänneksen aikana, sillä maaliskuussa palkkasumma kasvoi vuodentakaisesta vain 2,7 prosenttia.

Yksityisellä sektorilla palkkasumma kasvoi tammi-maaliskuussa enää 3,6 prosenttia vuodentakaisesta, kun vuosi sitten samaa aikaan kasvua oli 6,5 prosenttia. Maaliskuussa kasvu jäi 2,9 prosenttiin.

Julkisen sektorin tammi-maaliskuun lukuja Tilastokeskus ei ole vielä julkaissut, mutta edellisellä mittausjaksolla marras-tammikuussa kasvua oli 5,5 prosenttia. Julkisen sektorin palkkasumman kasvu kiihtyi viime vuonna, sillä vuotta aiemmalla mittausjaksolla kasvua oli vain 1,3 prosenttia.

Tammi-maaliskuussa palkkasumma kasvoi kaikilla päätoimialoilla. Nopeinta palkkasumman kasvu oli yksityisissä terveydenhuolto- ja sosiaalipalveluissa, missä kasvua oli vuodentakaisesta 7,2 prosenttia. Vuosi sitten vastaava kasvu oli vain 4,7 prosenttia.

Sen sijaan rakennusalalla palkkasumman kasvu jäi 4,2 prosenttiin, kun se vuosi sitten oli 8,1 prosenttia. Teollisuudessa pudottiin 5,1 prosentin kasvusta 1,9 prosenttiin ja kaupan aloilla 4,3 prosentista 1,4 prosenttiin.

Tilastokeskuksen laskema palkkasumma on työntekijöille maksettujen bruttopalkkojen summa ilman optioita. Siihen vaikuttavat sekä työllisyystilanne että ansiotaso.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt