Verkkouutiset

Palkansaajajärjestöt pettyivät ilmastokokoukseen

Hiilimarkkinoiden säännöt jäivät laihoiksi ja ihmisoikeudet unohtuivat, sanovat palkansaajajärjestöt.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

YK:n tavoitteena on Pariisin sopimuksen mukaisesti rajoittaa ilmaston lämpeneminen ja pyrkiä kohti 1,5 asteen tavoitetta. Viime vuonna työlle saatiin Katowicen ilmastokokouksessa yhteiset pelisäännöt, mutta tärkeät hiilimarkkinoiden säännöt siirrettiin sovittaviksi Chilen puheenjohtajuudella Madridissa.

STTK:n työelämän ja innovaatioiden asiantuntija Leila Kurjen mukaan valitettavasti maiden kunnianhimo on edelleen heikentynyt, eikä tärkeimmästä eli markkinamekanismisäännöistä saatu sopua.

– Ilmastonmuutoksen uhkiin suhtautuminen oli suuri pettymys, sillä työntekijöille oikeudenmukainen siirtymä ja ihmisoikeudet jäivät hyvin heikoille maininnoille. Maailman johtajat eivät kyenneet ottamaan vastuutaan tulevaisuudesta, hän toteaa.

Neuvottelujen loppuasiakirjassa mainitaan tavoitteiden ja sovittujen päästötoimien välinen kuilu, päästöjen vähentämisen tarve ja maiden rahoitussuunnitelmiin sekä kansallisten energia- ja ilmastostrategioiden tehostamiseen.

– Kaikki tämä on itsestään selvää, ei kehumisen arvoista. Pienet kiitoset voi sentään antaa siitä, että tasa-arvosuunnitelmasta ja ilmastotoimien sosiaalisia oikeuksia, kuten oikeudenmukaista siirtymää ja säällisiä työpaikkoja, arvioivasta toimintasuunnitelmasta päästiin sopuun, huomauttaa neuvotteluita loppumetreille asti seurannut Akavan yhteiskunta-asioiden päällikkö Vesa Vuorenkoski.

SAK:n kansainvälisten asioiden asiantuntija Pia Björkbackan mielestä näyttää siltä, että maita ei kiinnosta Pariisin sopimuksen kunnianhimoinen toteuttaminen.

– Kasvihuonekaasujen vähentämisen sijaan ne keskittyvät päästöjen kauppaamiseen ja rahan tekoon. Myöskään ihmisoikeuksia, sosiaalista oikeudenmukaisuutta eikä tiedettä kunnioitettu näissä neuvotteluissa, hän toteaa.

– Tämä tulos merkitsee sitä, että paineet ensi vuoden neuvotteluille kasvavat. Sitä lisäävät ammattiliittojen, nuorten ja kansalaisjärjestöjen ilmastoprotestit, joissa vaaditaan oikeudenmukaisuutta ilmastotoimiin ja turvaa työntekijöille, sanoo Leila Kurki.

Pariisin sopimuksen osapuolten olisi viimeistään päivitettävä vuoteen 2030 ulottuvat päästövähennyssitoumuksensa Glasgown ilmastokokouksessa ensi vuonna.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)