X
SULJE MAINOS
Venäjän maahanlaskujoukkoja Krimillä sijaitsevalla harjoitusalueella 15. huhtikuuta. / Maxar / WSJ

Paljastus Venäjän joukoista: Keskitykset luultua suurempia

Alueelle tuotujen sotilaskoneiden määrä riittäisi varmistamaan ilmaherruuden Ukrainan yllä.

Venäjän on todettu siirtäneen viime viikkojen aikana huomattavan määrän sotilasvoimaa Ukrainan itärajan tuntumaan ja miehitetylle Krimin niemimaalle.

Analyytikot ovat kiistelleet siitä, pyrkiikö presidentti Vladimir Putin poliittisiin tavoitteisiin uhkailun kautta, vai onko taustalla laajamittaisen sotilasoperaation valmistelu.

Wall Street Journal -lehden tutkimien satelliittikuvien perusteella alueelle on siirretty aiemmin luultua suurempi määrä lentokoneita ja muuta sotilaskalustoa.

Krimin niemimaalla sijaitsevassa lentotukikohdassa on kuvattu muun muassa Su-30-hävittäjiä, jotka eivät olleet paikalla maaliskuun lopulla.

Alueelle on tuotu maahanlaskujoukkoja, motorisoitua jalkaväkeä, panssarivaunuja ja taisteluhelikoptereita. Satelliittikuvissa näkyy lisäksi savugeneraattoreita, tiedustelulennokkeja, elektronisia häirintälaitteita ja sotilassairaala.

Ukrainan tuntumaan on sijoitettu myös Su-34-hävittäjäpommittajia, Su-27-hävittäjiä, Su-25-maataistelukoneita ja Su-24-rynnäkkökoneita.

– He vaikuttavat sijoittaneen ilmavoimien yksiköitä sellaisen määrän, joka riittäisi ilmaherruuden varmistamiseen ja tulituen antamiseen maavoimien joukoille, Nato-komentajana Krimin miehityksen aikaan vuonna 2014 toiminut Yhdysvaltain ilmavoimien kenraali evp. Philip Breedlove sanoo.

Presidentti Joe Bidenin hallinto valmistautuu toimittamaan Ukrainalle panssarintorjunta-aseita, merimaaliohjuksia ja ilmatorjuntajärjestelmiä, jos Venäjä aloittaa alueella avoimet sotatoimet. Myös uusia taloudellisia pakotteita harkitaan.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt