Verkkouutiset

Venäläistä sotakalustoa on siirretty Valko-Venäjälle harjoituksiin. (Photo by Handout / MINISTRY OF DEFENCE REPUBLIC OF BELARUS / AFP) / - LEHTIKUVA / AFP

Pääesikunnan tiedustelupäällikkö: Tämän linjan ylittämistä Moskova ei salli

Ukrainan lähentyminen Naton kanssa horjuttaa kontra-amiraalin mukaan Venäjän tavoitetta etupiirijaosta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pääesikunnan tiedustelupäällikkö, kontra-amiraali Juha Vauhkosen mukaan Venäjän johdon turvallisuuspoliittiset lausunnot ovat aiempaa merkittävästi jyrkempiä, mutta sinällään uusia teemoja niissä ei ole nostettu esiin.

– Venäjän toimien tavoitteena on etupiireihin perustuva suurvaltojen johtama moninapainen maailmanjärjestys, jossa Venäjä on yksi maailman navoista, Vauhkonen kirjoittaa Maanpuolustus-lehdessä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Venäjän presidentti Vladimir Putin vaati joulukuussa länneltä ja Nato-mailta juridisesti pitäviä takuita siitä, että puolustusliitto ei enää laajene itään eikä Venäjän näkökulmasta uhkaavia asejärjestelmiä sijoiteta maan rajojen läheisyyteen.

– Venäjä perustelee turvallisuusvaatimuksiaan lisääntyneellä ulkoisella uhalla. Vaatimuksia tehostetaan antamalla Natosta kuva offensiivisena, avoimen venäläisvihamielisenä toimijana. Venäjän retoriikka ja konkreettiset toimet etenkin Ukrainaa kohtaan ovat viimeisen vuoden aikana olleet erittäin voimakkaita. Samaan aikaan Ukrainan johdon retoriikka on ollut avoimen länsiorientoitunutta, Vauhkonen kuvaa kiristynyttä tilannetta.

Tiedustelupäällikkö kirjoittaa, että Ukrainan liittyminen Natoon olisi Venäjän mukaan yksiselitteisesti punainen linja, jonka ylittämistä se ei sallisi.

– Venäjä väittää, että Ukrainan Nato-jäsenyys johtaisi hyökkäyksellisten asejärjestelmien sijoittamiseen vain minuuttien lentomatkan päähän Moskovasta. Venäjän väitteistä huolimatta itäisen Euroopan Nato-maiden alueille ei tosiasiallisesti ole sijoitettu merkittäviä hyökkäyksellisiä kykyjä, Vauhkonen toteaa.

– Lisäksi Venäjä toistaa väitettä, jonka mukaan länsi lupasi Venäjälle kylmän sodan loppuvaiheissa, että Nato ei laajene itään. Esimerkiksi presidentti (Mihail) Gorbatšov on kiistänyt tämän väitteen, hän viittaa Neuvostoliiton viimeiseen johtajaan.

Venäjä on keskittänyt suuren määrän joukkoja Ukrainan lähialueille. Vauhkosen mukaan sotilaallisella läsnäololla pyritään todennäköisesti painostamaan länttä suostumaan edes osittain Venäjän vaatimuksiin, joilla maa tavoittelee etupiireihin perustuvaa maailmanjärjestystä.

– Venäjä tietää, että länsimaat eivät suostu suurimpaan osaan sen vaatimuksista. Venäjän näkökulmasta osittainenkin myöntyminen sen vaatimuksiin olisi kuitenkin osavoitto, hän kirjoittaa.

– On kuitenkin mahdollista, että Venäjä valmistautuu käyttämään niitä Ukrainan suunnalla sotatoimissa, mikäli painostus ei johda Venäjän haluamiin myönnytyksiin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)