Pandemia käy hermoille, mutta periksi ei pidä antaa, sanoo Olli Rehn. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Olli Rehn: Tämän takia pitää elvyttää lisää

EKP:n mukaan talous kasvaa lupaavasti, mutta pandemia jatkuu edelleen.

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn sanoo, että Euroopassa tarvitaan edelleen elvytystä. Hän perustelee blogissaan, miksi Euroopan keskuspankki EKP torstaina päätti lisätä arvopaperiostoja eli toteuttaa elvyttävämpää rahapolitiikkaa.

– Euroopan talouden näkymiä leimaa kaksijakoisuus. Yhtäältä valoa on kyllä näkyvissä, kun rokotusten eteneminen – olkoonkin valitettavan hitaasti – ja Yhdysvaltain massiivinen budjettielvytys tukevat euroalueen talouden elpymistä, Rehn kirjoittaa.

Hänen mukaansa Euroopan kasvunäkymät ovat lupaavat vuoden toisella neljänneksellä.

– Toisaalta muuntovirusten nopea leviäminen ja nyt jylläävä pandemian kolmas aalto, samoin kuin rokotteiden saatavuuteen yhä liittyvät pulmat, ruokkivat epävarmuutta lyhyellä aikavälillä. Tästä kertoo sekin, että vuoden alkupuolella euroalueen kasvu palasi pakkasen puolelle.

Rehn korostaa, että pandemia ei ole ohi eikä liialliseen optimismiin pidä sortua. EKP:n neuvosto, johon Rehn kuuluu ja joka on EKP:n päättävä elin, pitää rahapolitiikan ”hyvin elvyttävänä”, kunnes pandemia on ohi.

– Kriisivaiheen määrittelyyn vaikuttavat paitsi terveydelliset myös ja etenkin taloudelliset tekijät. Pätevän suomalaisen sanonnan ”parempi katsoa kuin katua” hengessä: nyt ei kannata hötkyillä. Katsotaan ensin, että kriisi on nitistetty.

EKP:n ohjauskorko pysyy edelleen nollassa prosentissa ja talletuskorko –0,5 prosentissa. Elvyttävän politiikan uskotaan jarruttavan valtionlainojen korkojen nousua.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt