Verkkouutiset

Helsingin kaupunginvaltuusto. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Nuoret miehet ovat aliedustettuina suurimpien kaupunkien valtuustoissa

Tuoreen selvityksen mukaan vihreissä tilanne on vaikein.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kuntavaalien 2021 ehdokasasettelun ja tuloksen perusteella nuorten miesten poliittisessa osallistumisessa ollaan huolestuttavalla uralla erityisesti suurimmissa kaupungeissa.

Ajatuspaja Toivon ”Läpi meni. Kuntavaalien 2021 ehdokkaat ja valitut ikäluokittain” -selvityksestä ilmenee, että 18–29-vuotiaiden ikäluokasta kuudessa suurimmassa eduskuntapuolueessa miesvaltuutettuja on Suomen suurimmissa eli yli 100 000 asukkaan kaupungeissa alle 30 prosenttia.

– Vaikka suurimpien kaupunkien ehdokasasettelussa nuorissa oli lähes yhtä paljon naisia ja miehiä (kuudessa suurimmassa puolueessa yht. 614 ehdokasta, joista miehiä 324 eli 52,8 prosenttia), kaupunginvaltuustoihin nousi huomattavasti useammin nainen, tiedotteessa todetaan.

Selvityksen mukaan vihreissä tilanne on vaikein, sillä puolueella on nuorissa eniten suurten kaupunkien valtuutettuja, mutta 20 joukkoon ei valittu yhtäkään miestä. Myöskään SDP:llä ja keskustalla ei ole nuoria miesvaltuutettuja suurimmissa kaupungeissa. Perussuomalaisten kolmesta nuoresta valtuutetusta kaikki ovat miehiä.

– Nuorten ikäluokan sukupuolittuneisuus ei näy samalla tapaa koko maassa. Kuusi suurinta puoluetta asettivat yhteensä 2 553 nuorta ehdokasta. Heistä 1468 eli 57,5 prosenttia oli miehiä. Koko maassa valtuustoon valittiin näistä puolueista 426 nuorta ja heistä miehiä on puolet (215).

Selvityksen mukaan puolueiden väliset erot näkyvät kuitenkin myös koko maassa: keskustan nuorten valtuutettujen ryhmä on suurin ja sukupuolijako hyvin tasainen. Sen sijaan vihreillä miesten osuus nuorissa valtuutetuissa vain 12 prosenttia ja vasemmistoliitollakin 24 prosenttia. Perussuomalaisten nuorista valtuutetuista miehiä taasen on 74 prosenttia.

Selvityksessä vertailtiin ehdokkaiden ja valituksi tulleiden edustusta puolueittain eri ikäluokissa. Tarkastelu rajattiin kuuteen suurimpaan eduskuntapuolueeseen (kokoomus, SDP, keskusta, perussuomalaiset, vihreät ja vasemmistoliitto).

Ikäluokkia valittiin selvitykseen neljä, ja koko maan tuloksia verrattiin yhdeksän suurimman kaupungin tilanteeseen.

Suomen yli 100 000 asukkaan kaupunkeja on yhdeksän (Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa, Oulu, Turku, Jyväskylä, Kuopio ja Lahti) ja niissä asuu yhteensä yli 2,2 suomalaista.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)