Takavarikoituja norsun syöksyhampaita ja sarvikuonon sarvia Hongkongssa. LEHTIKUVA/AFP

Norsunluukauppa rehottaa netissä – norsu tapetaan joka 25. minuutti

Japanissa Yahoon verkkokaupassa myydään jopa kokonaisia norsun syöksyhampaita.

– Uuden selvityksen mukaan norsunluuta kaupataan yhä avoimesti netissä. Kauppa kukoistaa erityisesti Japanissa, missä norsunluukauppa on edelleen laillista. Japanin Yahoon verkkokauppa on suurin yksittäinen japanilainen nettikauppa, joka sallii avoimesti norsunluun myynnin, kertoo WWF Suomi.

Jopa 88 prosentilta Yahoo Japanin nettihuutokaupassa myytäviltä norsunluutuotteilta puuttui lain vaatima alkuperätodistus. Aiempina vuosina Yahoo-ryhmään kuuluvan nettihuutokaupan on todistettu olevan merkittävä lähde Kiinaan myytävälle laittomalle norsunluulle.

WWF on vedonnut Yahoon verkkokauppaan myynnin lopettamiseksi. Norsunluukauppa on suurin syy norsujen salametsästykselle Afrikassa.

Villieläinten ja niiden osien laitonta kauppaa valvovan TRAFFICin mukaan Yahoon verkkokaupassa oli myynnissä vain neljän viikon pituisen tarkastelujakson aikana jopa 4 414 norsunluuesinettä ja 35 kokonaista norsun syöksyhammasta.

– Afrikassa tapetaan keskimäärin yksi norsu joka 25. minuutti. Viime viikolla Botswanassa löydettiin jopa 87 norsua, jotka oli tapettu niiden syöksyhampaiden takia. Norsunluukauppa on yksinkertaisesti saatava loppumaan Aasiassa, jotta salametsästys loppuu, sanoo WWF:n suojeluasiantuntija Tanja Pirinen.

Norsunluutuotteita myydään etenkin Aasiassa, pääasiassa Kiinassa. Japanin lisäksi norsunluukauppa on edelleen laillista esimerkiksi Vietnamissa, Myanmarissa ja Kambodžassa. Kiina kielsi norsunluukaupan kokonaan tämän vuoden alussa.

TRAFFIC valvoo globaalisti laitonta villieläimillä ja niiden osilla käytävää kauppaa. WWF on yksi TRAFFICin perustajaorganisaatioista.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt