X
SULJE MAINOS

Nolo moka paljasti Britannian salaiset Brexit-suunnitelmat valokuvaajalle

Britannian hallitus pyrkii saamaan kaikki hyödyt EU-erosta ilman mitään haittoja.

Britanniassa on kohuttu valokuvasta (alla), jonka on katsottu paljastavan, mitä maan Brexit-neuvottelijoiden päässä liikkuu.

Huffington Postin mukaan kuvassa näkyy Britannian konservatiivipuolueen varapuheenjohtaja Mark Fieldin avustajan kantaman muistilehtiön ensimmäinen sivu. Siihen on kirjattu käsin huomioita Brexit-neuvotteluista. Kuva on otettu Britannian EU-eroa varten perustaman ministeriön ulkopuolella Lontoossa.

Brittilehdistö on revitellyt tiistaina ”äärimmäisen nololla” lipsahduksella ja etenkin asiakirjan toteamuksella siitä, että Britannian kanta Brexit-neuvotteluihin on ”have cake and eat it too”. Mukaelma vanhasta sananlaskusta merkitsee käytännössä, että britit haluavat EU-eron hyödyt ilman sen haittoja.

Britannian hallitus on kiirehtinyt kommentoimaan, etteivät asiakirjan huomiot edusta hallituksen virallista kantaa. Muistion pienten paljastusten on uumoiltu kuitenkin kertovan konservatiivipuolueen ajatuksista Brexitin suhteen.

Muistion perusteella Britannia ei usko voivansa pysyä mukana EU:n sisämarkkinoilla. Neuvottelujen pituudeksi taas haluttaisiin kaksi vuotta. Tämä tarkoittaa, etteivät britit halua pitkäkestoista Brexitiä. Pidemmän siirtymäajan on arvioitu lieventävän EU-eron kovaa taloudellista iskua Britannialle.

”Pitäkää kaksi vuotta. Ei enempää yksityiskohtia. Uskomme, että on epätodennäköistä, että meille tarjotaan sisämarkkinoita”, paperissa todetaan.

Asiakirjassa huomautetaan myös, että EU:n Brexit-neuvottelijaryhmä on ”varsin ranskalainen”.

Ranskalaisten kerrotaan suhtautuvan hankalasti palveluiden liikkuvuuden järjestelyihin, koska maan yritykset ”toivovat bisnestä”. Paperin alalaidassa lukee ”ranskalaiset ovat todennäköisesti hankalimpia”.

Muistiinpanojen perusteella brittipäättäjiä myös ”inhottaa” ajatus Brexitiin liittyvistä ”siirtymäkausista”. Tämä viittaa ilmeisesti siihen, ettei maan hallinnossa haluta hakea yrityksille mahdollisuuksia säilyttää pääsy EU:n vapaille sisämarkkinoille rajatuksi ajaksi EU-eron jälkeenkin.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt