Verkkouutiset

Testauspiste Texasin osavaltiossa. / LEHTIKUVA / AFP Paul Ratje

Tartunta levisi kahdessa kuukaudessa lähes joka toiseen ihmiseen – ”ennennäkemätöntä”

Influenssaan sairastuu yleensä vain noin kymmenen prosenttia väestöstä 16 viikon aikana.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Koronaviruksen omikronmuunnos nosti loppuvuodesta tartuntamäärät ennätyskorkealle muun muassa Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Tutkijoiden mukaan taudinkuva on keskimäärin aiempaa lievempi, mutta huolena on ollut jyrkän epidemia-aallon aiheuttama sairaalahoidon kuormitus ja laajamittaiset poissaolot monilla aloilla. Viime päivinä on saatu merkkejä siitä, että koronatilanne olisi rauhoittumassa esimerkiksi Lontoossa ja New Yorkissa, joissa omikron pääsi leviämään muita alueita aiemmin.

Fred Hutch -keskuksen tutkija Trevor Bedford hämmästelee viruksen leviämisvauhtia. Yhdysvalloissa omikronin aiheuttamien tartuntojen määrä oli joulukuun 14. päivänä noin 35 000 kappaletta, mutta neljän viikon päästä jo 800 000 kappaletta päivässä. Luvut kääntyivät nopeaan laskuun tammikuun puolivälissä.

Epidemia-aalto vaikuttaa edenneen samalla lailla kaikissa osavaltioissa, eli eksponentiaalinen kasvu on tasaantunut tietyn pisteen jälkeen ja kääntynyt sen jälkeen laskuun.

Tutkijan mukaan voi olettaa, että virustestit ovat paljastaneet ehkä joka neljännen tai joka viidennen infektion. Näin ollen 18–23 prosenttia Yhdysvaltain väestöstä olisi saanut omikrontartunnan tammikuun 17. päivään mennessä. Valtaosa heistä olisi saanut infektion vain neljän viikon aikana.

Ennusteiden mukaan tartuntoja olisi vastaava määrä seuraavan kuukauden aikana, eli helmikuun puoleen väliin mennessä tartunnan olisi saanut 36–46 prosenttia amerikkalaisista. Tutkija luonnehtii ilmiötä ennennäkemättömäksi.

– On hämmästyttävää, että yksittäinen patogeeni on tartuttanut kahdeksassa viikossa noin 40 prosenttia väestöstä. En keksi mitään muuta vastaavaa esimerkkiä modernilta aikakaudelta. Influenssakauden aikana yleensä ehkä noin kymmenen prosenttia saa tartunnan 16 viikon aikana, Trevor Bedford sanoo.

Hän pohtii, nähdäänkö vastaavia rajuja epidemia-aaltoja myös jatkossa, jos koronavirus muuttuu endeemiseen suuntaan.

– En tiedä, pitäisikö näitä odottaa joka vuosi vai vain joka kymmenes vuosi, Bedford pohtii.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)