X
SULJE MAINOS
Hornet-hävittäjiä kansainvälisessä Arctic Challenge -harjoituksessa Rovaniemellä. LEHTIKUVA / KAISA SIREN

”Naton kannattajien vaikeneminen on häpeä”

Valtiotieteilijä Jukka Tarkan mukaan Nato-jäsenyyden perusteluun on tarjottu aineistoa päivittäin vuosikausia.

– Presidentti on oikessa. Turvallisuuspoliittiseen vaalikeskusteluun on aihetta, sillä kansallinen turvallisuus on pohjimmiltaan eduskunnan käsissä, valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka kirjoittaa blogissaan.

– Mutta se ei ole mitään keskustelua, jos kilvoitellaan vain siitä, kuka ovelimmin sanakääntein sijoittaa puolueensa ja itsensä viiden E:n asteikolle: Ehdottomasti ei – Ei – Ehkä sittenkin ei, hän jatkaa.

Jukka Tarkan mukaan Natosta levitetään suoranaista vihapuhetta. Hän toteaa, että sitä pitäisi kuitenkin perustella muullakin kuin vain kansansuosion kosiskelulla.

– Esimerkiksi osoittamalla, mitkä Suomen turvallisuusympäristöön lähivuosina vaikuttaneet ilmiöt aiheuttavat sen, että pitäisi alentaa Suomen puolustuskykyä, hän toteaa sarkastisesti.

Jukka Tarkan mukaan ”Nato-jäsenyyden kannattajien pelokas vaikeneminen tässä tilanteessa on kansallinen häpeä”. Hänen mielestään päivittäiset uutisotsikot ovat tarjoneen jo vuosikausien ajan toistuvasti aineistoa Nato-jäsenyyden perusteluun.

– Kansalaismielipiteen Nato-vastaisuus viittaa puutteelliseen luetun ymmärtämiseen. Sama vaiva taitaa ahdistaa myös poliitikkoja, Tarkka toteaa.

Hän ei kuitenkaan toivo ”turvallisuuspoliittista äkkiherätystä” kaksi viikkoa ennen vaaleja.

–  Siirtymä populistisesta sanailusta asiakeskusteluun ei käy yhdellä rykäyksellä. Hallitusohjelmaneuvotteluissa käsittääkseni neuvotellaan asioista eikä kilpailla sanailun sattuvuudella. Se on oikea paikka pistää mielipidemittausten tulokset ja lähivuosien tapahtumahistoria rinnakkain.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö peräänkuulutti lauantaina Twitterissä ulko- ja turvallisuuspolitiikan tärkeyttä vaalikeskusteluissa. Niinistö uudelleentviittasi viestin, jossa todettiin ulko- ja turvallisuuspolitiikan unohtuneen vaalikeskustelusta lähes kokonaan, vaikka eduskunta päättää muun muassa Natosta.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt