Viron puolustusministeri Jüri Luik. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

Nato vahvistaa Baltian ja Puolan puolustusta

Turkki oli aiemmin estänyt puolustussuunnitelman täytäntöönpanon kytkemällä sen Syyrian tilanteeseen.

Naton sisäiset keskustelut Baltian maiden ja Puolan puolustuksen lujittamisesta ovat Viron puolustusministeri Jüri Luikin mukaan päätyneet myönteiseen lopputulokseen.

Suunnitelma puolustuksen vahvistamisesta nousi julkisuuteen Naton Lontoossa järjestetyssä huipputapaamisessa viime joulukuussa. Luik sanoo kaikkien tapaamiseen osallistuneiden valtiojohtajien silloin hyväksyneen Eagle Defender -nimellä kulkevan uudistetun suunnitelman, raportoi Viron yleisradioyhtiö ERR.

Suunnitelman tarkoituksena on tehostaa Puolan, Viron, Liettuan ja Latvian puolustusta erityisesti Venäjän mahdollista hyökkäystä vastaan. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan kuitenkin käytännössä jäädytti suunnitelman täytäntöönpanon sitomalla sen maansa Natolta saamaan tukeen kurdijoukkojen vastaisessa taistelussa Syyriassa. Naton päätöksenteko tapahtuu konsensusperiaatteella.

– Suunnitelman toteuttaminen on todellakin synnyttänyt väittelyä, joka ei lainkaan liity Baltian maihin ja Puolaan, vaan pikemminkin tilanteeseen Lähi-idässä. Tästä oli keskusteltu Naton puolustusministerikokouksessa 18. kesäkuuta, ja tänään poliittisen neuvottelut ovat onnellisesti ratkenneet, puolustusministeri Luik toteaa.

– Kun minulta asiasta kysyttiin, sanoin, että annamme muutaman viikon aikaa diplomatialle, ja nyt kaikki Naton jäsenmaat – Turkki mukaan lukien – ovat antaneet suunnitelman täytäntöönpanolle hyväksyntänsä, hän kertoo.

– Turkin kanta ei ollut suunnattu Baltian maita vastaan, eikä asiasta näin ollen pidä tehdä draamaa. Lopputulema on positiivinen, ja tervehdimme sitä ilolla, Liettuan puolustusministeri Linas Linkevicius kommentoi.

Natolla on Luikin mukaan toki ollut Baltian ja Puolan puolustamista koskeva suunnitelma kaiken aikaa, ja kyse on nyt lähinnä sen ajantasaistamisesta. Vuodelta 2010 olevan suunnitelman uudistaminen tuli ajankohtaiseksi sen jälkeen, kun Venäjä oli vuonna 2014 hyökännyt Ukrainaan ja laittomasti anastanut sille kuuluvan Krimin.

Luik luonnehtii puolustussuunnitelmaa osaksi kokonaisuutta, johon kuuluvat myös Viroon, Latviaan, Liettuaan ja Puolaan sijoitetut Naton monikansalliset taisteluosastot sekä ilmavalvontaa suorittavat hävittäjät.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt