Verkkouutiset

Nato-ryhmä herättää hämmennystä: ”Kokoonpano on vähän erikoinen”

Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen arvostelee Nato-arviointiryhmän kokoonpanoa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.) kummastelee Nato-jäsenyyden arviointityöryhmän kokoonpanoa. Hänestä se herättää kysymyksen, miten objektiivista lopputulosta ryhmältä voidaan odottaa.

– Kokoonpano on vähän erikoinen. Siinä ei sellaista voimakkaan leimallisesti Nato-myönteistä henkilöä taida olla lainkaan, Salolainen arvioi.

Ulkoministeriö julkisti viime viikolla asiantuntijaryhmän, jonka tarkoitus on arvioida Nato-jäsenyyden edut ja haitat Suomelle. Hanke pohjautuu hallitusohjelmaan, jonka mukaan ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon yhteydessä laaditaan mahdollisen Nato-jäsenyyden vaikutukset Suomelle.

Työryhmään kuuluvat eläkkeellä oleva suurlähettiläs Mats Bergqvist Ruotsista, Kansainvälisen strategisten tutkimusten instituutin (ISS) ja Geneven turvallisuuspolitiikan keskuksen (GCSP) puheenjohtaja Francois Heisbourg Ranskasta, eläkkeellä oleva suurlähettiläs René Nyberg Suomesta sekä Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen.

Tiilikaista pidetään Nato-myönteisenä, vaikka hän ei asemansa vuoksi ole ottanut voimakkaita kantoja. Mats Bergqvistiä Salolainen luonnehtii ”Nato-vastaiseksi”. Bergqvist julkaisi yhdessä René Nybergin kanssa reilu vuosi sitten Helsingin Sanomissa kirjoituksen, jonka viesti oli, että Suomen ja Ruotsin olisi syytä pysytellä nyt Naton ulkopuolella.

Kanerva: Uusia näkökulmia odotetaan

Salolaisen mielestä työryhmän koostumus antaa viitteitä kielteisestä lopputuloksesta.

– Jos tältä työryhmältä pitäisi odottaa objektiivisempaa ja tasapuolisempaa kantaa, se ei täytä näitä edellytyksiä, Salolainen arvioi.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.)ei halua ottaa vielä voimakkaita kantoja:

– Nyt täytyy antaa heille ikään kuin mahdollisuus näyttää kyntensä, miten he saavat tästä uutta tematiikkaa viritettyä. Uusia näkökulmia pitäisi kyllä voida kohtuudella odottaa heiltä, Kanerva kuitenkin painottaa.

Lista esitelty utvassa

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) toteaa työryhmän kokoonpanosta, että kyseessä on ”ulkoministeriön valmistelun alainen asia”.

– Puolustusministeriöllä ei ole asian kanssa ollut tekemistä. Toki tämä lista (työryhmän kokoonpano) on kuitenkin esitelty utvassa (ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta), Niinistö huomauttaa.

Niinistön mielestä ryhmässä on ”runsaasti kokemusta ja näkemystä asioista, niin kansallista kuin kansainvälistäkin”.

Niinistön mukaan nähtäväksi jää, minkälainen selvitys on tulossa ja miten se suhteutetaan kahteen selontekoon, ulko- ja turvallisuuspoliittiseen sekä puolustusselontekoon.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)