Nato-analyytikot ovat löytäneet todisteita Putinin informaatiosodasta

Naton analyytikot arvelevat Vladimir Putin pyrkivän suistamaan Angela Merkelin vallasta, kertoo The Guardian.

Naton strategisen viestinnän analyytikot kertovat löytäneensä todisteita pakolaiskriisiin liittyvästä informaatiosodasta, joka kytkeytyy Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin.

Naton analyytikoiden mukaan Putin yrittää horjuttaa Saksan liittokanslerin Angela Merkelin valtaa informaatiosodalla, jonka keskittyy levittämään pakolaisiin suuntautuvaa vihaa Saksassa.

Analyytikot arvelevat, että Putin pyrkii suistamaan Merkelin kokonaan pois vallasta, sillä Merkel on ollut yksi Venäjään kohdistuvien sanktioiden vahvimmista kannattajista.

Naton Latviassa sijaitsevan strategisen viestinnän osaamiskeskuksen johtajan Jānis Sārtsin mukaan Venäjä on aiemminkin rahoittanut ulkopuolisten voimien toimintaa Euroopassa ja hän uskoo nyt löytyneen todisteita, että Putin yrittää agitoida saksalaisia Merkeliä vastaan.

– Venäjä on luomassa verkostoa, jota voi kontrolloida. Luulen, että he testaavat pystyvätkö he tuollaisessa isossa maassa, jossa tavallisina aikoina ei ole suuria ongelmia, todella luomaan vaikutusvaltansa avulla ympäristön, joka mahdollistaa ylimmän vallan vaihtumisen. He käyttävät hyväkseen venäjänkielisiä ihmisiä, sosiaalista mediaa, rakentavat olemassa olevien heikkojen kohtien päälle, Sārts sanoo.

Sārtsin mukaan yleisesti ottaen Euroopassa toimivien ääriliikkeiden rahoituksen voi jäljittää Venäjään.

– Vasemmisto tai oikeisto – niin kauan kuin kyseessä on ääriliike, siitä on hyötyä Venäjän taktiikalle.

Venäjän vaikutus Saksassa pienenee Sārtsin mukaan nyt, kun Venäjän aikeet on huomattu. Hän kuitenkin varoittaa, että monet maat ovat sulkeneet silmänsä Venäjän propagandasodalta.

– Väärän tiedon levittäminen toimii parhaiten silloin, kun vastapuoli ei sitä huomaa. Sanoisin, että on useita maita, jotka eivät vielä ole huomanneet, tai ovat päättäneet olla huomaamatta.

Kommentit