Verkkouutiset

Näin Vladimir Putin kytkeytyy Venäjän alamaailman kuninkaisiin

Venäjän presidentillä saattaa olla kytköksiä Neuvostoliiton romahduksen jälkeen syntyneisiin gangsteriurheilijoiden perustamiin rikollisliigoihin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Neuvostoliiton romahdus jätti tyhjän päälle valtavan määrän entisiä voima- ja kamppailu-urheilijoita. Valtion avokätisten tukien loppuminen synnytti entisistä nyrkkeilijöistä, painijoista, painonnostajista ja aasialaisten kamppailulajien taitajista nopeasti ”gangsteriurheilijoiden” veljeskunnan. Se valtasi nopeasti Venäjän alamaailman.

Radio Free Europe kertoo reportaasissaan entisistä urheilijoista, jotka muodostavat nyky-Venäjän järjestäytyneen rikollisuuden johdon. Moni heistä ponnisti Pietarin kaduilta. Joitakin on liitetty sittemmin Venäjän presidentti Vladimir Putinin hallintoon ja lähipiiriin.

Pietarin liigoista erityisen tunnettuja ovat Tambovin ja Malishevin mafiaperheet. Molemmilla uskotaan olevan kytköksiä Venäjän päättäjiin. Molempien jengien johdossa on runsaasti vanhoja korkean tason kamppailu-urheilijoita. Esimerkiksi Malishevin liigan perustaja Aleksander Malishev on entinen painija.

Tunnettu venäläinen rikostoimittaja ja entinen Pietarin poliisin etsivä Jevgeni Vishenkov kertoo gangsteriurheilijoiden kastin valtaannousun alkaneen pienestä. Vishenkov puhuu gangsteriurheilijoista ”nyrkkeilijöinä”.

Ensin katurikolliset alkoivat ostaa heiltä suojelua. Sitten kuvaan astuivat Pietarin alamaailman johtajien omistamat kapakat. Niissä harjoitettiin hämäräbisnestä ja kovat portsarit ja turvamiehet tulivat tarpeeseen.

– He kutsuivat heitä ravintoloihinsa ja näyttivät nyrkkeilijöille, että oli olemassa parempaakin elämää, Vishenkov toteaa.

– Kauniita kelloja, kauniita takkeja, jazzia. Nyrkkeilijät eivät olleet koskaan nähneet mitään sellaista. He tunsivat vain köyhyyden ja ruumiillisen työn.

Pikku hiljaa kovanyrkkisistä ex-urheilijoista tuli alamaailman johdon ystäviä ja suojelijoita. Sen jälkeen he alkoivat täyttää valtatyhjiöitä siellä, mistä niitä löytyi. Moni nousi portsarista baarimikoksi ja sen jälkeen ravintoloitsijaksi entisten pomojen paikalle. Pikku hiljaa valta kasvoi muillakin aloilla.

Jevgeni Vishenkovin mukaan yhteiskunnan ala- ja keskiportaan valta oli Pietarissa jo vuosina 1992–1995 täysin gangsteriurheilijoiden käsissä.

– Aivan kokonaan, hän painottaa.

Andrei-nimellä esiintyvä entinen karateka ja pitkän linjan gangsteriurheilija kertoo heidän aikansa loppuneen 2000-lukuun ja Vladimir Putinin valtaannousuun. Rakennusalalla johtotehtävissä nykyisin työskentelevä viisikymppinen sanoo Venäjän viranomaisten alkaneen ottaa Putinin valtakaudella jengien paikan suojelualalla.

– Kukaan ei halunnut taistella heidän kanssaan. Se olisi merkinnyt vain yhtä asiaa – päätymistä linnaan, Andrei kertoo.

Moni gangsteriurheilija joutui hautaan. Joillekin alan veteraaneista kävi kuitenkin hyvin.

– Heillä oli talot. Heistä tuli osakkeenomistajia. He olivat uusia venäläisiä, uusia miljonäärejä, uusia oligarkkeja. Loput olivat kuolleita, hajalla tai linnassa. Heistä ei ollut enää mitään iloa kellekään.

Presidentin kytkökset

Poliittista uraansa käynnistelevä Vladimir Putin työskenteli 1990-luvun alussa Pietarin pormestarin Anatoli Sobtsakin hallinnossa ulkomaan suhteista vastanneen komitean johtajana. Hänet on kytketty ainakin välillisesti gangsteriurheilijoiden muodostaman Tambovin mafian silloiseen toimintaan.

Kenties mielenkiintoisin paljastus liittyy Lontoossa marraskuussa 2006 murhatun entisen venäläisagentin ja Putinin kriitikon Aleksander Litvinenkon yksityiselle tiedusteluyritykselle ennen kuolemaansa laatimaan raporttiin.

Litvinenkon yhdessä toisen venäläisen ex-agentin Juri Shvetsin kanssa laatima selvitys koski Putinin pitkäaikaista liittolaista ja lähipiiriläistä Viktor Ivanovia.

Ivanov toimii nykyisin Venäjän federaation huumepoliisin päällikkönä. Hän on myös istunut monien valtion omistamien suuryritysten johdossa ja pitänyt useita korkeita virkoja Putinin hallinnossa.

1990-luvun alussa Ivanov toimi Putinin alaisuudessa Pietarin pormestarinviraston kansliapäällikkönä. Litvinenkon ja Shvetsin mukaan Ivanov loi tuolloin läheiset suhteet Tambovin mafiaan ja sen johtajaan Vladimir Kumariniin.

Raportin mukaan Ivanov hankki tämän ”hämärän liikesuhteen” avulla Pietarin satamasta osuuden, jonka hän omisti vielä raportin julkaisuhetkelläkin.

Raportin yksityiskohdat ovat tulleet esiin Litvinenkon surmaa käsitelleessä suuressa brittitutkimuksessa. Sen perusteella Litvinenko surmattiin mitä todennäköisimmin Venäjän tiedustelupalvelun FSB:n operaatiossa. Surmateolla oli tutkimuksen mukaan myös todennäköisesti Venäjän tiedustelupalvelun johtajan Nikolai Patrushevin ja myös maan presidentti Vladimir Putinin hyväksyntä. Verkkouutiset kertoo raportista kattavasti tässä.

Litvinenko ja Shvets nimittävät Ivanovia raportissa ”Putinin suojatiksi” ja toteavat molempien poliittisten urien olleen sidoksissa toisiinsa. Raportin mukaan Putin oli mukana Ivanovin hämäräpuuhissa Pietarin järjestäytyneen rikollisuuden kanssa. Litvinenko ja Shvets kertovat Putinin olleen esimerkiksi henkilökohtaisesti osallisena avustamassa Kolumbialaista huumekartellia rahanpesussa Pietarissa.

Aiemmin raportista julkisuuteen tihkuneiden tietojen mukaan Tambovin jengi pyöritti 1990-luvulla tuottoisaa salakuljetusoperaatiota, jossa kolumbialaista kokaiinia kanavoitiin Pietarin sataman kautta Eurooppaan.

Vladimir Putinin nimi nousi myös hiljattain esiin Espanjassa tehdyssä jättimäisessä mafiatutkinnassa.

Tutkinnassa selvitettiin muun muassa Tambovin rikollisorganisaation ja sen johtohahmoksi Espanjassa uskotun Gennadi Petrovin toimia. Verkkouutiset kertoo tutkinnasta ja sen Putin-paljastuksista tässä. Kaaviota Putinin kytköksistä voi tarkastella tästä.

Espanjan tutkinta on sittemmin poikinut korkean profiilin etsintäkuulutuksia. Etsintäkuulutettujen listalta löytyvien Venäjän valtaeliittiin kuuluvien henkilöiden väitetään olleen mukana Tambovin ja Malishevin rikollisjengien toiminnassa.

Heidän epäillään sekaantuneen salamurhiin, murhiin, laittomaan asekauppaan, kiristykseen, petoksiin, väärennöksiin, lahjontaan, huumekauppaan ja rahanpesuun.

Etsittyjen listalta löytyy muun muassa Venäjän parlamentin alahuoneen eli duuman valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja ja vakuutusyhtiö Rusin hallituksen puheenjohtaja Vladislav Reznik, sisäministeriön kansliapäällikkö Nikolai Aulov, entinen pääministeri ja Gazpromin hallituksen puheenjohtaja Viktor Zubkov ja entinen puolustusministeri ja valtionyhtiö Rostecin teollisuusjohtaja Anatoli Serdjukov.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)