Verkkouutiset

Pfizerin kokeellisen Covid-19 -lääkkeen valmistusta Saksan Freiburgissa. LEHTIKUVA / AFP

Näin pilleri muuttaa koronaepidemian – mutta pystytäänkö Suomessa siihen?

Antiviruslääke kykenee estämään sairaalan joutumisen. Se vaatii kuitenkin nopeita toimia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tuloa tekevä Pfizerin koronaviruspilleri estää lähes 90 prosenttia sairaalan johtavasta Covid-19:sta. Lääkettä tulee ottaa viiden vuorokauden kuuri kolmen vuorokauden kuluessa siitä, kun oireet ovat ilmaantuneet.

Ympäristöterveyden emeritusprofessori Matti Jantunen on jakanut twitterissä Science-lehden artikkelin asiasta. Sen mukaan epidemiassa ”alkaa uusi luku” ja tutkimus osoitti, että pilleriä voi verrata hiv:n kuriin saaneeseen kumoukseen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Se ei, kuten ei kolmas rokoteannoskaan, estä tartuntoja, mutta molempia hyödyntämällä voidaan vähentää 97-99 prosenttia kahdesti rokotettujen vakavista covis-oireista, sairaalakuormasta ja kuolemista, eläkkeellä oleva tutkimusprofessori Matti Jantunen kirjoittaa.

– Asettamalla lisäksi FFP-maskien käyttövelvoite julkiseen liikenteeseen ja yleisötilaisuuksiin voitaisiin myös yli 60-vuotiaiden saada niin alas, että päästäisiin eroon sekä muista normaaliin elämään kohdistuvista koronarajoituksista että siitä huolesta, joka niistä riippumatta rajoittaa erityisesti riskiryhmiin kuuluvien käyttäytymistä, hän toivoo.

Antiviruslääkkeen hyöty hänen mukaansa kuitenkin menetetään, jos koronaoireileva joutuu odottamaan vastaanottoaikaa terveyskeskukseen ja lääkereseptiä yli kolme vuorokautta. Jantunen huomauttaa, että ennen pandemiaa keskiverto odotusaika Helsingin terveysasemille on vaihdellut neljän ja 30 vuorokauden välillä.

– Näillä viiveillä valtaosa potilaista jää ilman lääkkeen parantavaa/pelastavaa vaikutusta ja valtaosa sairaaloista joutuu edelleen hoitamaan vuodeosastolla ja teholla ne yhdeksän potilasta kymmenestä. jotka ajoissa saatu lääke olisi hoitanut kotona vuoteessa tai television äärellä.

– On siis joko luotava keinot, joilla antiviruslääke saadaan koronaoireilevalle kolmessa vuorokaudessa, tai hyväksyttävä, että sitä voidaan hyödyntää julkisissa sairaanhoidossa vain satunnaisesti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)