Koronaviruksen muunnoksen levinneisyys Euroopassa. KARTTAPOHJA: WIKIMEDIA

Näin laajalle koronaviruksen muunnos on levinnyt

Koronaviruksen tarttuvaa mutaatiota on havaittu jo yli kymmenessä eri maassa.

Iso-Britanniassa havaittu koronaviruksen tarttuvampi muunnos leviää nyt maailmanlaajuisesti, kertoo muun muassa BBC.

Lauantaina muunnokseen liittyviä infektioita raportoitiin Espanjassa, Sveitsissä, Ruotsissa ja Ranskassa.

Aiemmin tapauksia on Euroopassa raportoitu Tanskassa, Saksassa, Italiassa ja Alankomaissa. Euroopan ulkopuolella koronaviruksen mutaatiota on havaittu ainakin Australiassa, Japanissa ja Kanadassa.

Monissa tartuntatapauksissa tartunnan saanut on matkustanut Iso-Britanniasta tai ollut tekemisissä Iso-Britanniasta saapuneen kanssa. Koronaviruksen uuden muodon takia kymmenet valtiot, Suomi mukaan lukien, ovat asettaneet matkustusrajoituksia Isoon-Britanniaan.

Euroopassa aloitettu rokotukset

Vaikka koronaviruksen muunnoksen on todettu olevan aiempaa virusta tarttuvampi, asiantuntijoiden muka se ei ole tartunnan saaneelle vaarallisempi. Useat Euroopan maat aloittavat koronarokotukset joulupyhien jälkeen. Suomessa ensimmäiset koronarokotteet annettiin sunnuntaina.

Osa tutkijoista kuitenkin pelkää, että koronarokote ei välttämättä tehoa Isossa-Britanniassa havaittua uutta koronavirusmutaatiota vastaan. Terveysviranomaiset ovat vähätelleet viruksen immuniteettia rokotetta vastaan. Rokotevalmistaja BioNTechin mukaan koronarokotetta on mahdollista ”päivittää” siltä varalta, jos se ei tehoa uuteen mutaatioon. Tämän mahdollisuutta valmistaja pitää kuitenkin pienenä.

Artikkelia laajennettu 27.12.2020 kello 10.06.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt