X
SULJE MAINOS
Kiinan lippu. LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINEN

Kiina kaappaa valtioita ”data-ansaan” – tiedustelujohtajalta varoitus

Richard Mooren mukaan Britannia on ryhtynyt toimiin uhkaa vastaan.

Britannian MI6-tiedustelupalvelun johtaja Richard Moore varoittaa Kiinan velka- ja data-ansoista. Hän pitää Kiinaa uhkana.

– Peking yrittää käyttää vaikutusvaltaa talouspolitiikkansa avulla yrittääkseen joskus saada ihmiset satimeen, Moore sanoo BBC:lle.

Kiinaa on myös arvosteltu velkadiplomatiasta eli pienten maiden valjastamisesta vaikutusvaltansa alle suhteettomalla lainoituksella.

Kiina investoi satoja miljardeja euroja eri maiden infrastruktuurin rakentamiseen Uusi Silkkitie -hankkeen kautta. Jos maat eivät selviä lainasta, ne voivat joutua luovuttamaan kiinalaisille infrastruktuurin hallintaoikeuksia.

Mooren mukaan Kiinalla on kyky kerätä tietoa eri puolilta maailmaa. Kiinan tiedetään muun muassa keräävän dataa eri maiden kansalaisista ja avainhenkilöistä. Esimerkiksi henkilötietoja on mahdollista hankkia julkisista lähteistä, kuten sosiaalisesta mediasta.

– Jos annat toisen maan päästä käsiksi yhteiskuntasi todella kriittisiin tietoihin, se heikentää ajan myötä oman maasi suvereniteettia etkä voi enää hallita näitä tietoja, Moore sanoo.

– Me olemme Britanniassa tästä hyvin tietoisia, ja olemme ryhtyneet toimiin puolustautuaksemme sitä vastaan.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt