Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus totesi maanantaina antamassaan päätöksessään työajan pidennyksen perusteettomaksi. LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI

Myrskyvaroitus: Luottotappiot suuria taantumassa, seuraukset kovia

Vaarassa ovat erityisesti ne, joilla on paljon velkapääomaa ja heikko taloudellinen tilanne.

Perintäyhtiö Intrumin Nordic Debt Collection -analyysin mukaan luottoriskit näyttävät kasvavan, mikäli taantuma iskee Suomeen ja kuluttajien tulot pienenevät.

Perintätoimeksiantojen määrä Suomessa on Intrumin mukaan kehittynyt maltillisesti, mutta keskimääräinen velkapääoma on noussut neljässä vuodessa 33 prosenttia eli 150 eurosta 200 euroon.

– Mikäli taantuma iskee Pohjoismaihin ja Suomeen, luottotappiot voivat olla suurempia kuin edellisen taantuman aikaan, sillä velkapääomat ovat nyt korkeammalla tasolla, varoittaa Intrumin myyntijohtaja Juha Iskala tiedotteessa.

Hän muistuttaa, että kun kuluttajien luottamus talouteen heikkenee, heidän kulutuskäyttäytymisestään tulee varovaisempaa, säästäminen lisääntyy ja kulutus laskee.

– Kysynnän vähentyminen heikentää yritysten toimintamahdollisuuksia, mistä seuraa työttömyyttä ja sitä kautta kotitalouksien tulojen pienentymistä. Erityisesti ne väestöryhmät, joilla on jo entuudestaan paljon velkapääomaa ja heikko taloudellinen tilanne, tulevat kokemaan taantuman seuraukset kovina, Iskala arvioi.

Analyysin mukaan vastaavanlainen kehitys on mahdollista Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Tanskalaiset sen sijaan ovat maksaneet velkojaan pois.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt