Kasvomaskein suojautuneet ihmiset jonottavat museon edustalla Pariisissa 26. toukokuuta. LEHTIKUVA / AFP / Stephane de Sakutin

Myös lievä korona voi antaa immuniteetin

Koronaviruksen sairastaneiden verestä löytyi virusta neutraloivia vasta-aineita.

Tuoreen tutkimuksen mukaan myös lieväoireinen koronavirusinfektio saa elimistön tuottamaan virusta neutraloivia vasta-aineita.

Ranskassa tehdyssä selvityksessä tutkittiin 160 sairaanhoitohenkilökuntaan kuuluvan henkilön verinäytteitä. Kaikki olivat sairastaneet Covid-19:n ilman tarvetta sairaalahoidolle.

Ryhmästä 99,4 prosentille kehittyi vasta-aineita kahden viikon kuluessa oireiden alkamisesta.

Tutkimuksen esiversion mukaan vasta-aineiden havaittiin tuhoavan tehokkaasti viruspartikkeleita. Kehon immuunivaste voimistui seuraavien viikkojen aikana.

Monissa maissa on jo suunniteltu vasta-ainetestien perusteella myönnettäviä ”immuniteettipasseja”, joita käytettäisiin matkustamisen ja töihin palaamisen yhteydessä. Ranskalaistutkijat huomauttavat, että immuunivasteen tehosta ja kestosta tarvitaan vielä lisäselvityksiä.

Oireettoman ja lievän Covid-19-infektion on arveltu aiheuttavan mahdollisesti heikomman immuunivasteen. Tutkija Olivier Schwartzin mukaan on lupaava merkki, että neutraloivat vasta-aineet ilmaantuvat vasta pidemmällä viiveellä.

– Moni asia viittaa siihen, että neutraloivien vasta-aineiden läsnäolo on yhteydessä SARS-CoV-2-virukselta suojaavaan immuniteettiin, Schwartz sanoo Le Monde -lehdelle.

Havaittu SARS-CoV-2-vaste on samankaltainen kuin tähän mennessä tehdyissä rokotetutkimuksissa. Esimerkiksi Kiinalaisen CanSino-yhtiön adenovirukseen pohjautuva vektorirokote tuotti ensimmäisen vaiheen testeissä koronavirusta neutraloivia T-soluja 14 päivän kuluessa. Vasta-aineiden määrä oli huipussaan 28 päivän päästä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt