X
SULJE MAINOS

Moottoripyörien pakkokatsastus kumottiin – ”Puolueettoman järjen voitto”

Euroopan parlamentin liikennevaliokunta on päättänyt äänin 21–19, että moottoripyörien katsastusta ei pidä tehdä EU:ssa pakolliseksi.

– Niukin mahdollinen äänestystulos oli suuri helpotus ja puolueettoman järjen voitto, kommentoi tulosta liikennevaliokunnan jäsen Petri Sarvamaa (kok.).

Päätöstä edelsi pitkät neuvottelut, joiden seurauksena valiokunta jakautui poliittisesti kahtia. Suomessa, kuten suurimassa osassa muissakin EU-maissa, moottoripyörien katsastus ei ole pakollista.

EU:n komissio olisi halunnut muuttaa katsastukset pakollisiksi koko EU:n alueella jo vuonna 2015. Valiokunnassa sosialistit ja vihreät olisivat halunneet katsastukset pakollisiksi vuoden 2016 alusta.

Keskustaoikeistolaisen EPP-ryhmän niukasti voittanut kanta edellyttää komissiota tekemään kolmen vuoden kuluessa selvityksen, jossa vertaillaan moottoripyörien turvallisuutta niihin maihin, joissa niiden katsastus on pakollinen.

Sarvamaan mukaan erityisesti eurooppalainen katsastustoiminta oli vaikuttanut alkuperäiseen lakiehdotukseen vääristyneillä tilastoilla, joissa moottoripyörien onnettomuuksista huomattavasti todellista suurempi osa näytti johtuneen teknisestä viasta.

– Moottoripyörien onnettomuudet johtuvat äärimmäisen harvoin teknisestä viasta. Niiden sijaan huomiota pitää kiinnittää asenteisiin ja ajokulttuuriin, linjaa Sarvamaa.

Sarvamaa on tyytyväinen myös siihen, että valiokunta kaatoi esittelijän vaatimuksen ajoneuvojen rekisteriotteiden maksimikoon säätämisestä. EPP:n pääneuvottelijana toiminut Sarvamaa piti vaatimusta kohtuuttomana, koska se olisi pakottanut kaikki jäsenvaltiot kahta lukuunottamatta muuttamaan käytössä olevan rekisteriotteen kokoa.

Lakiesityksestä äänestetään vielä täysistunnossa, johon lakipaketti pyritään saamaan heinäkuun istuntoon.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt