Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Minna Helle: Paikallinen sopiminen on elämän ja kuoleman kysymys

SAK:n edustaja vaatii, että paikallisen sopimisen sopijapuolena on oltava luottamusmies.

Työnantajapuolta edustavan Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle korostaa työpaikoilla sopimisen tärkeyttä.

– Paikallinen sopiminen ON elämän ja kuoleman kysymys, Minna Helle kirjoittaa Twitterissä.

Helle on jakanut Ylen jutun paikallisesta sopimisesta Uudenkaupungin autotehtaalla ja nostanut esiin Valmet Automotiven henkilöstöjohtajan Tomi Salon sitaatin jutusta: ”Meidän toimiala on sen tyyppinen, että jos emme täällä työpaikalla pystyisi asioista sopimaan, niin oikeastaan olemassaoloon ei olisi mahdollisuuksia.”

Uudessakaupungissa työnantaja ja työntekijät ovat tehneet paikallisia sopimuksia työnteon ehdoista tehtaan alkuajoista lähtien.

Teknologiateollisuuden työehtosopimukset antavat useita muita aloja enemmän mahdollisuuksia sopia työehdoista paikallisesti. Myös kunnat neuvottelevat usein paikallisia sopimuksia työntekijöidensä kanssa.

– Kunta-alan työ- ja virkaehtosopimukset ovat jo pitkään mahdollistaneet laajan paikallisen sopimismahdollisuuden, KT Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen kirjoittaa Twitterissä.

”Työntekijöiden puolesta ei voi sopia kuka tahansa”

Helsingin Sanomat otti pääkirjoituksessaan kantaa paikallisen sopimisen laajentamisen puolesta. ”Poliittisesti paikallisen sopimisen edistäminen lainsäädäntöä muuttamalla on äärimmäisen vaikeaa, vaikka tärkeää olisi sallia se myös järjestäytymättömille yrityksille. Suomessa yritysten ei ole pakko järjestäytyä”, HS kirjoitti.

HS:n pääkirjoitusta ovat kommentoineet Jalosen lisäksi myös muut työmarkkinaosapuolet.

– Paikallinen sopiminen etenee työ- ja virkaehtosopimusten puitteissa, mikäli edellytykset paikalliseen sopimiseen ovat olemassa: osaaminen, resurssit, tiedonsaanti ja ennen kaikkea osapuolten välinen luottamus, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola totesi.

Palkansaajajärjestöistä myös SAK on pitää kiinni vanhasta kannastaan.

– Paikallisen sopimisen sopijapuolena on oltava luottamusmies, työntekijöiden puolesta ei voi sopia ”kuka tahansa”. Järjestäytymättömien työnantajien osalta tämä saatava kuntoon, jotta sopimista voidaan edistää, SAK:n työehtoasiantuntija Karoliina Huovila linjasi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt