X
SULJE MAINOS
Susi. LEHTIKUVA/ANNI REENPÄÄ

Ministeriö rukkasi sudenmetsästyksen asetusmuistiota

Muistion pohjana käytetyt laskelmat olivat virheelliset ohjelmointivirheen vuoksi.

Maa- ja metsätalousministeriö korjasi lausunnoilla olevaa asetusmuistiota suden kannanhoidollisesta metsästyksestä. Muistion pohjana käytetyt laskelmat olivat virheelliset Luonnonvarakeskuksen ohjelmointivirheen vuoksi. Ministeriö on päättänyt hyödyntää susikannan suotuisan suojelutason viitearvon määrittelyyn toista mallia.

Ohjelmointivirhe ei vaikuttanut viitearvotyön pienimmän elinvoimaisen susikannan määrittelyyn. Sen vuoksi maa- ja metsätalousministeriö päätti hyödyntää samaa toimintamallia, jota Ruotsissa on sovellettu suotuisan suojelutason määrittelyyn. Sen perusteella susikannan suotuisa suojelutaso on kaksi kertaa pienin elinvoimainen populaatio.

Luken alustavan arvion mukaan Suomen pienin elinvoimainen populaatio on 14 susilaumaa. Maa- ja metsätalousministeriö arvioi Ruotsin tavoin, että suotuisa suojelutaso olisi näin ollen Suomessa 28 laumaa.

Suomen susikanta oli Luken kanta-arvion mukaan tämän vuoden maaliskuussa 28 susilaumaa, jonka lisäksi reviirin merkanneita susipareja oli 20. Tämä on suurin susikanta yli sataan vuoteen.

Asetuksessa esitetty kiintiö ja sen rajaus vain neljään laumaan ei ministeriön mukaan heikennä susikannan suotuisan suojelutason säilyttämistä eli suden kannanhoidollinen metsästys voidaan ministeriön mukaan edelleen käynnistää kevättalvena 2022.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt