Verkkouutiset

Miksei tätä käytetä? Koronatesti voi kertoa, miten pahaksi tauti menee

Potilaasta löytyvä virusmäärä voi ennustaa taudin kulkua.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Koronatestissä löytyvä virusmäärä saattaa kertoa siitä, miten pahaksi potilaan tauti on äitymässä. Tämä tieto voisi puolestaan auttaa lääkäreitä arvioimaan jo taudin alkuvaiheessa, kuka on todennäköisesti tarvitsemassa sairaalahoitoa ja kuka taas toipumassa omin voimin. Virusmäärän perusteella voidaan jopa ennakoida, kuinka suuri riski potilaalla on kuolla koronatautiin.

Asiasta uutisoivan New York Timesin mukaan virusmäärästä saadaan suuntaa-antava tieto jo tavallisesta PCR-koronavirustestistä. Asiaa selvittänyt NYTimesin toimittaja Apoorva Mandavilli kysyykin Twitterissä, mikseivät koronatestejä tekevät laboratoriot ilmoita tietoa virusmäärästä, vaikka sen merkitys on todettu jo kymmenissä tutkimuksissa.

Amerikkalaisviranomaiset ovat heränneet asiaan vasta nyt. Yhdysvaltain lääke- ja ruokavirasto FDA antoi joulukuussa ohjeen, jonka mukaan myös virusmäärät voidaan jatkossa ilmoittaa eteenpäin koronatestien jälkeen. Floridan osavaltiossa virusmäärän ilmoittaminen on puolestaan nyt säädetty pakolliseksi.

Nimettöminä pysyttelevien FDA:n virkailijoiden mukaan näin olisi kuitenkin voitu tehdä koko ajan. Syytä siihen, miksei tietoa ole ymmärretty käyttää aiemmin, ei tiedetä.

NYTimesin haastattelemat asiantuntijat luonnehtivat virusmäärän huomiotta jättämistä ”menetetyksi mahdollisuudeksi” niin taudin hoidossa kuin epidemian seurannassakin. Keskimääräinen virusmäärän nousu tietyllä alueella todetuissa positiivisissa näytteissä voisi esimerkiksi kertoa siitä, onko epidemia pahenemassa vai hiipumassa yhteisössä.

PCR-testissä virusmäärästä saadaan tietoa sen perusteella, kuinka monta monistuskierrosta positiivisen tuloksen kynnyksen ylittäminen vaatii. Pieni kierrosmäärä indikoi korkeaa virusmäärää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)