Mikael Jungner: Tässä on kyllä Demari-lehdellä anteeksipyynnön paikka

SDP:n kansanedustaja Mikael Jungner pitää selkeänä virheenä Näkövammaisten keskusliiton avustuksia käsitellyttä Demokraatin juttua, jossa Talouselämän mukaan valehdeltiin lukijoille.

Demokraatti julkaisi 9. helmikuuta verkkosivullaan jutun, joka oli otsikoitu ”Kokoomusministeri Laura Rädyn tyly linja: Sokeiden käsityötoiminta loppuu Suomesta”.

– Tässä on kyllä Demarilla anteeksipyynnön paikka. Selkeä virhe, toteaa Mikael Jungner Facebook-sivullaan.

Jungner viittaa Talouselämän 15. helmikuuta julkaisemaan juttuun ”Sdp:n lehti valehteli lukijoilleen, jotta kokoomusministeri näyttäisi rosvolta”. Talouselämän mukaan ”vaatii poikkeuksellista kieroutta julkisesti syyttää ministeriä sokeiden rahojen nyysimisestä, jos ministeri ei ole niitä vienyt”.

Demokraatti jatkoi muun muassa 14. helmikuuta asian puimista kertomalla, että ”Rädyn päätös leikata reilusti Näkövammaisten keskusliiton avustuksia on pöyristyttänyt suomalaisia”.

Syytökset väärään osoitteeseen

Talouselämän mielestä Demokraatin jutun viesti oli selvästi, että Räty on tylysti vienyt sokeiden rahat.

Räty itse vastasi Demokraatin juttuun Uudessa Suomessa 10. helmikuuta. Hän muistutti, että sosiaali- ja terveysministeri tekee päätöksen RAY:n avustusten jakamisesta, mutta päätös valmistellaan Raha-automaattiyhdistyksessä ja esityksen hyväksyy RAY:n hallitus.

Näkövammaisten keskusliiton käsityötoiminnalle ei Rädyn mukaan enää myönnetty erillistä avustusta, koska se on pohjimmiltaan elinkeinotoimintaa, jota RAY ei saa avustusehtojen mukaan tukea.

Räty kertoi myös, että RAY teki kesällä 2014 erityistilintarkastuksen Näkövammaisten keskusliitossa. Tällöin todettiin, että näkövammaisten käsityön tukemiseen myönnetty 774 000 euron avustus oli ylimitoitettu toiminnan tuloksiin nähden.

– RAY:n on oltava ehdottoman tasapuolinen järjestöjä kohtaan ehdoissaan ja valvottava avustusten käyttöä tarkoituksenmukaisesti, painotti Räty kirjoituksessaan.

Talouselämän mukaan kukaan ei siis vienyt sokeilta rahoja, vaan RAY:n hallitus päätti olla antamatta lisää rahaa. Räty vain vahvisti RAY:n avustusesityksen.

Talouselämä muistuttaa lisäksi, että Ray:n hallituksen puheenjohtaja on Hanna Tainio, lääkäri ja SDP:n kansanedustaja.

Kommentit