X
SULJE MAINOS
Juhannusviikolla useat lämpöennätykset ovat vaarassa rikkoutua. LEHTIKUVA / IRENE STACHON

Meteorologi: Juhannusviikosta voi tulla historiallinen

Useat lämpöennätykset ovat vaarassa rikkoutua.

Useat sääennätykset ovat vaakalaudalla ja 30 asteen helteet voivat jatkua osassa Suomea juhannukseen saakka.

– Sanonpahan, että nyt on etelä- ja keskisuomalaisten syytä varautua pitkään hellepätsiin, meteorologi Markus Mäntykangas sanoo Forecan blogissa. Sen sijaan Lappiin helteet eivät missään vaiheessa näyttäisi kunnolla yltävän.

Jos kesäkuussa 30 astetta ylittyisi kuutena päivänä peräkkäin, olisi tämä uusi ennätys. Myös viime vuoden kesäkuussa 30 astetta ylittyi jossain päin Suomea kuutena päivänä peräkkäin 23.–28. kesäkuuta.

Alkuviikolla ilma lämpenee entisestään ja Suomen kesäkuun kaikkien aikojen lämpötilaennätys voi olla vaarassa rikkoutua. Vuonna 1935 Ähtärissä mitattu ennätys on 33,8 astetta.

– Ilmamassa lämpenee vielä alkuviikkoa kohden mentäessä ja tiistain ennustekartta näyttää jo kuumuutta kaihtamattoman meteorologinkin silmiin absurdilta.

Mäntykankaan mukaan ilmastonmuutos lisää helleaaltojen todennäköisyyttä ja kestoa.

– Ilmastonmuutos lämmittää korkeilla leveysasteilla eniten talvikuukausia, kun taas esimerkiksi Euroopan eteläosassa kesäkuukaudet lämpenevät talvia enemmän. Suomessa kesäkuukaudet lämpenevät maltillisemmin, mutta helleaaltojen todennäköisyys kasvaa meilläkin.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt