X
SULJE MAINOS
LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Merivoimien komentaja USA:han – mukana myös Ruotsin amiraali

Kolmikantakeskusteluilla tavoitellaan laivastoyhteistyön syventämistä.

Merivoimien komentaja, lippueamiraali Jori Harju tekee sunnuntaista alkaen nelipäiväisen vierailun Yhdysvaltoihin. Vierailua isännöi USA:n 2. laivaston komentaja, vara-amiraali Andrew Lewis Norfolkin laivastotukikohdassa Virginiassa.

Vierailun yhteydessä on määrä käydä Yhdysvaltain, Suomen ja Ruotsin laivastojen yhteistyötä käsitteleviä kolmikantaneuvotteluja. Niissä Ruotsia edustaa maan merivoimien komentaja, kontra-amiraali Jens Nykvist. 

Merivoimien mukaan lippueamiraali Harju seurueineen käy lisäksi kahdenvälisiä keskusteluja USA:n 2. laivaston kanssa.

– Keskusteluissa tulevat korostumaan yhteinen harjoittelu ja tiedonvaihto, Harju toteaa. 

Harju vierailee myös kahdessa Norfolkiin sijoitetussa Nato-esikunnassa – transformaatioesikunnassa sekä viime vuonna toimintansa aloittaneessa uudessa Joint Force Command Norfolk (JFC-NF) -esikunnassa ja tapaa molempien johtoa.

Naton transformaatioesikunta on osapuolena Suomen vuonna 2014 solmimassa niin sanotussa isäntämaasopimuksessa, jonka tarkoituksena on muun muassa helpottaa Suomen alueella tapahtuvaa kansainvälistä harjoittelua ja tarpeen vaatiessa myös sotilaallisen avun vastaanottamista.

Yhteistyön tiivistäminen on osa Suomen linjaa

Merivoimien komentajan vierailu ja kolmikantaneuvottelut toteutetaan Merivoimien mukaan Suomen, Ruotsin ja Yhdysvaltain puolustusministeriöiden toukokuussa 2018 allekirjoittaman julkilausuman hengessä.

USA:n silloisen puolustusministerin, kenraali James Mattisin, Suomen edellisen puolustusministerin Jussi Niinistön (sin.) ja hänen ruotsalaiskollegansa Peter Hultqvistin allekirjoittaman lausuman päämääränä on edistää ja vahvistaa maiden keskinäistä sotilaallista yhteistyötä. 

Lausumassa viitataan muun muassa maiden väliseen yhteistyöhön Itämeren alueen tilannekuvan ylläpitämisessä sekä yhteisen operaatiokyvyn kehittämisessä. 

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallitus on ohjelmassaan sitoutunut kehittämään transatlanttista yhteistyötä sekä laajentamaan kahdenvälistä ja alueellista puolustusyhteistyötä Ruotsin kanssa. 

Uusi puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen on ilmoittanut tekevänsä kaikkensa, jotta Ruotsin kanssa tehtävä sotilasyhteistyö syvenisi edelleen.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt