Matti Vanhanen muistuttaa hetkestä ennen talvisotaa – ”viesti naapurille pitää tehdä harkiten”

Kansanedustajan mukaan sotaharjoitukset USA:n kanssa eivät ole signaali ulkopuolelle.

Entisen pääministerin, keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhasen mukaan Suomessa keväällä järjestettävissä sotaharjoituksissa, joihin osallistuu yhdysvaltalaissotilaita, ei ole kyse ulko- ja turvallisuuspoliittisista linjauksista.

Yhdysvallat osallistuu toukokuussa maavoimien harjoitukseen noin 20 panssaroidulla ajoneuvolla. Yhdysvaltain kansalliskaarti tekee toukokuussa myös laivuevierailun Karjalan lennostoon.

– Presidentti Sauli Niinistö totesi tänään, että harjoituksissa, joihin USA osallistuu, ei luoda ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Eli näillä harjoituksilla ei lähetetä tarkoituksellisia signaaleja ulkopuolellemme. Tältä osin harjoituksia koskeva keskustelu on nyt kuitattu, Vanhanen kirjoittaa Suomenmaan blogissaan.

Vanhasen mukaan ulkopoliittisen johdon tehtävä on arvioida poliittisia asioita.

– Joskushan muiden kanssa järjestettävä harjoitus voisi tarkoituksellisesti olla myös viesti naapureille. Aikanaan omat ylimääräiset harjoituksemme lokakuussa 1939 olivat viesti, Vanhanen toteaa viitaten hetkeen ennen talvisodan alkua.

– Jos harjoittelulla haluttaisiin joskus lähettää viestejä naapureille, pitää se tehdä harkiten, suunnitelmallisesti ja päättäväisesti.

Vanhasen mukaan harjoitukset toteuttavat niitä poliittisia linjauksia, joita on tehty muun muassa ulko- ja turvallisuuspoliittisissa selonteoissa.

– Harjoittelun tehtävänä on kehittää puolustustamme ja sen yhteistoimintakykyä toisten kanssa.

Vanhanen muistuttaa, että kansainvälisen yhteistyön kehittämisessä on pitkään korostettu pohjoismaista yhteistyötä erityisesti Ruotsin kanssa, EU:n kriisinhallintayhteistyötä, Nato-rauhankumppanuutta ja transatlanttista yhteistyötä USA:n suuntaan.

– Tämänkin vuoden päätetty käytännön ohjelma toteuttaa näitä painopisteitä – eivätkä harjoitukset ole itsessään ulko- ja turvallisuuspoliittisia linjauksia. Linjaukset tehdään muualla.

Vanhasen mukaan harjoituksella saattaa olla myös ulkopoliittista signaalimerkitystä.

– Tähän liittyen herkkyys vaihtelee riippuen kansainvälisestä tilanteesta.

– Presidentin ja hallituksen yhteisen tp-utvan kannalta olennaista onkin arvioida harjoitusohjelmaa tältä poliittiselta kannalta. Siksi tp-utvan on tiedettävä ja havaittava aikaisemmasta poikkeavat merkittävät harjoitukset.

Kommentit